NOVA SAZNANJA O NESTALOM AVIONU: Prenosio zapaljive materije
Foto: AP

Potraga i dalje traje

NOVA SAZNANJA O NESTALOM AVIONU: Prenosio zapaljive materije

Planeta -
Ove vrste baterija se uglavnom nalaze u laptopovima i mobilnim telefonima i njihov prenos jeste dozvoljen, ali ne i njihova upotreba

Malezijski avion MH370, koji je nestao 8. marta, svakodnevno izaziva pažnju svetskih medija novim saznanjima. Na najnovijoj konferenciji za štampu malezijskih vlasti, objavljeno je da je avion prenosio litijum-jonske baterije, koje su sklone pregrevanju i lako mogu da se zapale.

Ove vrste baterija se uglavnom nalaze u laptopovima i mobilnim telefonima i njihov prenos jeste dozvoljen, ali ne i njihova upotreba. Mogu se preneti samo zapakovane u svom originalnom pakovanju, a od restrikcije koja je stupila na snagu 1. januara 2008. godine, putnici ne smeju sa sobom da nose istrošene litijum-jonske baterije.

I dalje je nepoznato da li su upravo one izazvale požar, pa i nestanak aviona za kojim traga ceo svet već već 14 dana. Sateliti i dalje pretražuju deo okeana gde je satelit napravio snimak za koji se pretpostavlja da bi mogla da bude olupina aviona.

Bivši šef za bezbednost američke Federalne agencije za avijaciju Bili Vinsent, izjavio je da su piloti pokušavali da spasu avion od požara i da su poginuli herojski.

Malezijski avion sa 239 putnika i članova posade nestao je sa civilnog radara 8. marta, ubrzo nakon poletanja iz Kuala Lumpura za Peking, i od tada mu se gubi svaki trag.

(Kurir/Gardijan/Miror)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track