NOVA VLADA: Vučić pravi koaliciju samo s manjinama!

Šta nas čeka posle vanrednih izbora

NOVA VLADA: Vučić pravi koaliciju samo s manjinama!

Politika -
Ukoliko bi republički izbori bili za četiri, odnosno šest meseci, naprednjaci bi mogli sami da formiraju vladu s manjinama

BEOGRAD - Sve je moguće.Ukoliko se vanredni republički izbori održe uporedo sa izborima u Beogradu, u periodu od januara do marta, postoji mogućnost da narednu vladu formiraju samo naprednjaci i stranke manjina.Dobra predviđanjaNaime, prema rezultatima poslednjeg istraživanja javnog mnjenja, Srpska napredna stranka trenutno ima podršku od čak 39-40 odsto građana, a za četiri, odnosno šest meseci mogla bi da računa na povećanje rejtinga i na to da će, samim tim, sa strankama manjina, bez još jedne veće stranke, formirati novu vladajuću koaliciju. Iako nategnuto, analitičar Branko Radun kaže da ta mogućnost postoji.- To nije lako predvideti. Postoji ta mogućnost. Ipak, izvesnije je da će im trebati i jedna veća stranka - navodi Radun.To znači da bi naprednjaci morali sami da obezbede 116 mandata, SDA, SVM i Romi ukupno 10 mandata, kako bi obezbedili tesnu većinu.Međutim, ukoliko URS pređe cenzus, prema rečima analitičara, buduću vladu mogli bi komotno da formiraju SNS - URS - stranke manjina.- Naprednjaci bi sa socijalistima imali potreban broj mandata - kaže Marko Blagojević iz Cesida, a na pitanje da li je to realno s obzirom da zapaljive izjave koje ovih dana stižu s obe strane, kaže:- Jedna stvar je predizborni odnos, a druga postizborna realnost.Ne boji se izboraDa je vanredni izlazak na birališta i te kako moguć, potvrdio je juče i lider SNS Aleksandar Vučić rekavši da će izbori u Beogradu biti raspisani i poručio da se SNS, generalno, ne boji izbora. Vučić je rekao da SNS, za razliku od nekih koji nisu smeli da raspišu izbore i koji su četiri godine nelegitimno držali vlast, s tim nema problema.- Imaćemo izbore i neka narod kaže ko uživa njihovo poverenje. Mislim da je to najpoštenije i da niko ne može ništa o svemu tome da kaže - rekao je Vučić.

DS na ivici ponoraPrema rečima Marka Blagojevića, DS nije u dobroj poziciji, ali ima solidne potencijale.- Kad smo pre nekoliko meseci radili istraživanje, polovina njihovih birača bila je neopredeljena! Za to je kriva nedefinisana politika DS i previranja ljudi koji nisu sigurni šta je DS. Stranka se još nije konsolidovala posle izbora. Novi izbori mogli bi da joj budu šansa, kao neka šok-terapija - navodi Blagojević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track