O BUDUĆNOSTI EU Oland: Francuska ne može sama! Merkel: Kritična situacija!
Foto: AP

Saradnja

O BUDUĆNOSTI EU Oland: Francuska ne može sama! Merkel: Kritična situacija!

Planeta -

Francuska može da preuzme vođstvo u evropskoj vojnoj saradnji, ali ne može sve sama, poručio je u Bratislavi francuski predsednik Fransoa Oland, javlja AFP.

"Francuska ulaže glavne napore na polju evropske odbrane, ali ne može i ne želi da u tome bude sama", rekao je Oland uoči početka samita EU na temu Evrope posle Bregzita, u čijem će fokusu biti bezbednost.

Francuska, poručio je, želi da sarađuje sa svojim partnerima kako bi obezbedili odbranu Evrope, u skladu sa savezima koje ima, pre svega sa SAD u okviru NATO-a, ali je naglasio da "Evropa mora biti sposobna da se sama brani".

Oland, čija će zemlja biti glavna vojna sila nakon odlaska Britanije iz Unije, udružila je snage sa Nemačkom u zalaganju za ideju aktivnije odbrambene politike kako bi se povratilo poverenje uzdrmano terorističkom napadima, migrantskom krizom i globalizacijom, navodi francuska agencija.

Nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je da se Evropska unija suočava sa "kritičnom situacijom".

"U kritičnoj smo situaciji. Moramo sopstvenim akcijama da pokažemo da možemo da budemo bolji", rekla je Merkel novinarima po dolasku na samit EU u Bratislavi. Ona je istakla da EU mora da se poboljša u oblastima bezbednosti, unutrašnje i spoljašnje, borbi protiv terorizma, i saradnje na polju odbrane, preneo je AFP.

U Bratislavi se održava neformalan, ali izuzetno značajan samit na kojem će se najviše razgovarati o budućnosti EU bez Ujedinjenog Kraljevstva.

(Agencije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track