Obamin brat živi u kartonskom naselju
Foto: Dejli Mejl

Dejli mejl

Obamin brat živi u kartonskom naselju

Planeta -
Dok američki predsednik Barak Obama živi u Beloj kući, putuje predsedničkim avionom i druži se sa slavnim ličnostima, njegov polubrat Džordž Obama (30), dugogodišnji zavisnik od alkohola i droge živi u kartonskom naselju u kenijskom glavnom gradu

LONDON - U trenutku kada u SAD predsednička kampanja ulazi u završnu fazu, mediji ponovo donose priču o polubratu američkog predsednika Baraka Obame navodeći da on živi u bedi u Najrobiju.

Dok američki predsednik Barak Obama živi u Beloj kući, putuje predsedničkim avionom i druži se sa slavnim ličnostima, njegov polubrat Džordž Obama (30), dugogodišnji zavisnik od alkohola i droge živi u kartonskom naselju u kenijskom glavnom gradu a komišije ga u šali zovu "gospodine predsedniče," objavio je londonski Dejli mejl.

Njih dvojica imaju istog oca ali Barak Obama je rođen na Havajima u drugom braku njegovog oca sa belom Amerikankom a posle njihovog razvoda, rastao je sa majkom i dedom i babom po majci i potom očuhom u Indoneziji.

Džordž je rođen u četvrtom braku njegovog oca i odrastao je u Keniji kao pripadnik srednje klase sa majkom koja se preudala za francuskog humanitarnog radnika, belca. Detalji njegovog života su otkriveni kada je pristao da se pojavi u dokumentarnom filmu jednog od najžešćih kritičara Baraka Obame, u kome Džordž, istina, ne kritikuje predsednika ali govori o sebi.

Film se zove "2016" a režirao ga je tim u čijoj je produkciji je snimljena "Šindlerova lista," i treba da prikaže navodni "užas ukoliko Obama još četiri godine ostane na vlasti.

"Projekat je zamisao američkog autora Dinesa Duze, autora knjige "Koreni Obaminog besa" koja "narcisističkog" predsednika prikazuje u ne baš laskavom svetlu.

I Džordž je, podseća Dejli mejl, napisao knjigu pod naslovom "Domovina" u kojoj navodi da je okrenuo leđa okruženju slednje klase u Keniji i rešio da živi u kartonskom predgrađu, "kako bi pomagao onima u getu a naročito deci.‚

"Moj brat je postao lider najmoćnije zemlje na svetu. Ovde u Keniji ja želim da budem lider najsiromašnijih, onih koji žive u udžericama," napisao je polubrat Barka Obame.

Dejli mejl, međutim, piše da njegovi razlozi za život u kartonskom naselju nisu baš altruistički. Njegov glavni razlog je što su piće, kokain i marihuana ovde dostupniji i jeftiniji, a destruktivno ponašanje ne privlači pažnju, dodaje dnevnik.

Paradoksalno, Džordž tvrdi da mu je ime Obama "teret i prokletstvo" ali ga koristi da pribavi novac koji troši na piće i drogu, navodi list.Barak Obama i njegov brat su se prvi put sreli kada je Barak već kao mladić doputovao u Najrobi par godina a posle smrti oca, a drugi put kada je kao senator bio na turneji u Istočnoj Africi i svratio da vidi porodicu.

Džordž kaže da mu je Barak inspiracija a predsednik za njega u svojoj autobigorafiji "Snovi moga oca" navodi da je bio "lep dečak" ali da mu je, kada su se sreli kao odrasli u Keniji, bio "potpuno stran".

Džordž tvrdi da ne očekuje pomoć od brata.

"On ima svoje odgovornosti, ne treba da se brine o meni. Ja sam odrastao čovek. Svi misle da mi šalje novac. Ali ja nisam prosjak", rekao je on.

Na pitanje novinara Dejli mejla da li bi uzeo novac da mu Obama ponudi, ipak uz osmeh odgovora: "Da, ko ne bi?"Inače, Džordž je za svoju knjigu dobio avans od 61.000 funti a taj novac je potrošio na piće, droge i dvomesečni boravak u letovalištu Mombasa sa prijateljima, tvrdi Dejli mejl.

Predsednik Obama sa bakom
Predsednik Obama sa bakom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja