Obeležavanje godišnjice Oluje u Republici Srpskoj
Foto: Tanjug

18 godina od proterivanja Srba iz Krajine

Obeležavanje godišnjice Oluje u Republici Srpskoj

Planeta -
U organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova, danas i sutra u RS će biti obeleženo 18 godina od vojno-policijske akcije “Oluja”

BANJALUKA - U organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova, danas i sutra u RS će biti obeleženo 18 godina od vojno-policijske akcije “Oluja”.

Obeležavanje će početi danas paljenjem sveća u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci, a za nedelju je predviđen parastos poginulim civilima i vojnicima u hramu Svete Trojice i polaganje venaca. Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je da je progon Srba iz Republike Srpske Krajine najveće etničko čisćenje u Evropi posle Drugog svetskog rata i naglasio da će institucije Republike Srpske istrajati u nastojanju da svi krivci za zločine budu izvedeni pred lice pravde.

“Obeležavanje ovog zlodela jeste masovno ubistvo civila. Ubijeno je 1.838 ljudi, od kojih 1.185 civila, što je 64 odsto”, rekao je Milunović i dodao da s u od ukupnog broja stradalih 537 bile žene, odnosno 29 odsto, kao i da je više od polovine stradalih civila bilo starijih d 60 godina.Prema njegovim rečima, 937 osoba još se vode kao nestale.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track