OBJAVLJENI DETALJI AKCIJE U NEMAČKOJ: Izradio samoubilački prsluk i krenuo na pohod kao u Parizu
Foto: Printscreen Twitter

KAKO JE PROPAO PAKLENI PLAN TERORISTE

OBJAVLJENI DETALJI AKCIJE U NEMAČKOJ: Izradio samoubilački prsluk i krenuo na pohod kao u Parizu

Planeta -

Noćas uhapšeni Sirijac, koji se sumnjiči za planiranje terorističkih napada u Nemačkoj, povezan je s tzv. Islamskom državom a ministar unutrašnjih poslova Nemačke Tomas de Mezijer vidi u postupcima uhapšenog izbeglice sličnosti s pripremama napada u Parizu i Briselu.

"Događaji u Hemnicu su, prema saznanjima koje raspolažemo, vrlo slični pripremama napada u Parizu i Briselu", rekao je Tomas de Mezijer u ponedjeljak posle konferencije za štampu policije u Saksoniji, saveznoj pokrajini gde je uhapšeni Sirijac pripremao napad.

De Mezijer je naglasio kako je Nemačka i dalje u "središtu zanimanja" međunarodnog terorizma.

"Istraga pokazuje da su napadi poput onih u Parizu i Briselu i u Nemačkoj u svakom trenutku mogući", rekao je ministar unutrašnjih poslova Nemačke.

Pre toga je predsednik Pokrajinske kancelarije za borbu protiv kriminala Jerg Mihaels potvrdio kako istražitelji polaze od toga da je, noćas u Lajpcigu uhapšeni Džabar al Bakir, "u kontaktu s tzv. Islamskom državom".

"Osumnjičeni se nalazio u završnoj fazi izrade eksplozivne naprave i to u obliku eksplozivnog prsluka", rekao je on.

Ušao u Nemačku kao izbeglica

Dvadesetdvogodišnji Sirijac je uhapšen u noći između nedelje i ponedjeljka u stanu drugog Sirijca u Lajpcigu koji ga je primio u svoj stan ali ga je savladao i alarmirao policiju kada je shvatio da se radi o osobi za kojom policija traga putem poternice.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Saksonije danas je potvrdilo da je Džabar al Bakir u Nemačku u februaru 2015. došao kao izbeglica i da dosad "nije upadao u oči".

Nemačke obaveštajne službe su dojavu o aktivnostima Sirijca na internetu dobile od "više stranih obaveštajnih službi".

Nemačka kancelarka Angela Merkel je u međuvremenu zahvalila Sirijcu koji je alarmirao policiju posle čega je osumnjičeni uhapšen.

(Net.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track