Očajni roditelji: Hoćemo našu nestalu decu, a ne pare
Foto: Nebojša Mandić

Trgovina bebama

Očajni roditelji: Hoćemo našu nestalu decu, a ne pare

Društvo -
Goran Filipović iz Beograda, jedan od roditelja, navodi da oni ne mogu da prihvate novac kao nadoknadu za svoju decu, jer bi na taj način "legalizovali" prodaju svojih beba

BEOGRAD - Presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, da Srbija obezbedi naknadu roditeljima koji su pre više decenija izgubili navodno preminulu decu posle porođaja, ako se ustanovi da je bila reč o trgovini decom, za nas je veliki šamar. Materinstvo nema cenu, niti mi tragamo za našom nestalom decom zbog para.Uz ovu konstataciju, Goran Filipović iz Beograda, jedan od roditelja, navodi da oni ne mogu da prihvate novac kao nadoknadu za svoju decu, jer bi na taj način "legalizovali" prodaju svojih beba.Goranova supruga je 1998. godine rodila devojčicu tešku 4,5 kilograma koja je, kako kaže, nakon 24 sata nestala sa Instituta za majku i dete. Već više od decenije Filipović i mnogobrojni drugi roditelji pokušavaju da uđu u trag svojim bebama, koje su posle porođaja nestale bez traga."Ne postoje pare koje mogu da mi nadoknade dete", kaže Ljiljana Milovanović iz Kruševca. "Neću novac od države, već da mi zvanično vrate dete, koje mi je oduzeto posle porođaja".Sumnje mnogih roditelja, ali i još uvek nerealizovani zaključci Anketnog odbora republičke Skupštine, posle najnovijeg aktuelizovanja afere o nestalim bebama, "primorali" su nadležne da konačno počnu da rade po zakonu.A paragrafi su jasni - nema sahrana beba bez dozvole roditelja. Nažalost, minulih godina i decenija u ovoj ostetljivoj oblasti radilo se i ponašalo - po nahođenju. Preminule bebe, u 99 odsto slučajeva, nisu videli ni otac ni majka, a većini te dece svaki trag se gubi između zdravstvene ustanove i pogrebnog preduzeća.Ovo je samo deo podataka na koje su upozorili članovi Anketnog odbora, koji su ispitivali tvrdnje roditelja da su im deca nestala iz porodilišta."Saopštavanje vesti o smrti deteta rodbini, po pravilu, nije praćeno bilo kakvim detaljnim obrazloženjem uzroka smrti, ili su izjave službenih lica međusobno kontradiktorne", zaključio je Odbor.

"Roditelji su na svaki način i bez izuzetaka sprečavani da vide svoje umrlo dete. Imali su velikih poteškoća da dobiju medicinsku dokumentaciju od zdravstvenih ustanova. Postoji i nepodudarnost između kliničke dijagnoze u potvrdi o smrti i one nakon obdukcije. To ne može da se podvede pod stručnu grešku i opravdava sumnju roditelja".Anketni odbor je predočio i da je vrlo često roditeljima sugerisano da je za njihovo dobro to što je beba umrla, jer bi imala teške posledice po rast i razvoj da je ostala u životu. To se događalo i u slučajevima kada se iz priložene medicinske dokumentacije ne vidi da je dete rođeno sa vidnim deformitetima.Velika enigma je i to kako su, zvanično mrtve bebe, nestajale na putu od porodilišta do groblja. Ovakva "pojava" je pored Beograda, otkrivena i u drugim gradovima u Srbiji. Do skandalozne dokumentacije o nestalim bebama najpre je došla grupa roditelja iz Beograda.Kako Zakon o grobljima i sahranjivanju propisuje da se preminula novorođenčad sahranjuje isključivo na gradskim grobljima, koji pripadaju JKP "Pogrebne usluge", prvo su se njima obratili. Pojedinačno su zatražili odgovor da li su njihove navodno preminule bebe sahranjene. Usledili su takođe frapantni odgovori. Svi redom su dobili zvanično zavedena obaveštenja da "nema podataka" da su njihove bebe sahranjene!"Više od dve hiljade roditelja je podnelo iste zahteve beogradskim "Pogrebnim uslugama" i gotovo svima je potvrđeno da su njihove bebe - bez obeležja na groblju", kaže Mirjana Novokmet iz Beograda, jedna od majki koje sumnjaju da im je beba oduzeta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track