PIO

Od nove godine novi uslovi za penziju

Društvo

Autor:

Od 1. januara žene će zahtev za penziju najranije moći da predaju sa 53 godine i 4 meseca života i sa 34 godine i 4 meseca staža

pomoć, penzioneri, jovan krkobabić, bonus

BEOGRAD - Od nove godine menjaju se i uslova za odlazak u penziju. Svi koji planiraju da se penzionišu, od iduće godine na radnom mestu moraće da ostanu duže nego što je bilo predviđeno u 2012.

Po novom pravilu iz Zakona o PIO, uslovi za sticanje starosne penzije podižu se postepeno sve do 2023. i tada će žene u penziju odlaziti sa najmanje 58 godina života i sa 38 godina staža, a muškarci sa isto godina, ali sa najmanje 40 godina rada iza sebe.

"U ovoj godini muškarci sa 40 godina staža su mogli da se penzionišu najranije sa 53 godine i osam meseci života, a u idućoj će se ova starosna granica podići za četiri meseca. I ženama se od 1. januara podižu oba uslova za po 4 meseca, pa će one zahtev za penziju najranije moći da predaju sa 53 godine i 4 meseca života i sa 34 godine i 4 meseca staža", objašnjava Branislav Rašić, pomoćnik direktora Sektora za ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja. 

U Fondu kažu da uslovi za odlazak u starosnu penziju nisu jedine izmene. Od 2013. penziju neće moći da zatraže ni udovice pre svog 51. rođendana (u ovoj su mogle sa 50 i po godina), ali ni udovci pre 56. godine, iako su u 2012. zahtev mogli da podnose šest meseci ranije.

I ova će se granica podizati postepeno sve do 2017. kada će uslovi ostati "zakucani", pa će žene porodičnu penziju tražiti nakon 53. rođendana, a muškarci nakon 58.Zakon predviđa promene i kod radnika sa beneficiranim stažom, ali i za "uniforme".

"Oni kojima se staž računa sa uvećanim trajanjem moći će da podnesu zahtev kad napune 54 godine. I ova će se granica postepeno podizati sve do 2016. kad će dostići 55 godina", podseća Rašić i dodaje da su od ovih promena izuzeti oni kojima se 12 meseci računa kao 18 jer će oni i dalje moći da se penzionišu sa 50 godina - kaže Rašić.

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (35)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • Sojka na Jugovinu

  Sojka na Jugovinu

  Ma ukinuti penziju ili povecati starosnu granicu na 90 godina, pa ko prezivi neka prica. Nemojte slucajno nekog tajkuna da hapsite i da mu dirate imovinu, pa da njome popunjavate rupe u fondovima, nego udri po narodu, tako je najlakse. Obican covek da rinta dok ne crkne na radnom mestu, a ,,elita,, nek uziva

  56 Odgovori 
 • dada

  dada

  Baba ću biti nekad, a penzionerka izgleda nikad!

  34 Odgovori 
 • Nije dovoljno

  Nije dovoljno

  Treba još žešće po ovom "bezobraznom" srpskom narodu. Treba ih pored granice od 90 godina isterati sa posla u 50toj bez mogućnosti zaposlenja. Napraviti im male kartonske kutije za spavanje i posebne kontejnere obeležene zelenom bojom. Zašto? Pa da bi mogli u njih da bacaju ostatke hrane bogati EUropljani i domaći tajkuni i da na taj način ... više odvajaju hranu za beskućnike, bez-penzionere, ljude bez-domovine i bez-države.

  30 Odgovori 

Poslednji komentar

 • nedjo

  nedjo

  ovo ide ka tome da niko i ne doceka penziju!

  1 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Za Srbiju je veoma važno pitanje prava i položaja nacionalnih manjina i njihova integracija u društvo Maja Gojković predsednica Narodne skupštine

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!