ODAKLE PODACI RFZO: Šabić pokrenuo postupak zbog Rističevića
Foto: Zorana Jevtić

Reakcija

ODAKLE PODACI RFZO: Šabić pokrenuo postupak zbog Rističevića

Društvo -

BEOGRAD - Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Rodoljub Šabić saopštio je danas da je pokrenuo postupak nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje.

Neposredan povod za pokretanje postupka je pojavljivanje podataka o ličnosti maloletne osiguranice fonda i njenog zakonskog zastupnika u javnosti, prvo na društvenoj mreži Tviter objavljivanjem od strane Marjana Rističevića člana Upravnog odbora RFZO, naveo je on.

Povod je i rasprava političkih neistomišljenika u Narodnoj skupštini Srbije, pa nakon toga i najširoj javnosti, rekao je Šabić u saopštenju. Poverenik je od RFZO zatražio i da se izjasni da li su podaci o ličnosti osiguranika, po kom pravnom osnovu i u koju svrhu, dostupni članovima Upravnog odbora RFZO.

"Da li su u konkretnom slučaju, po kom osnovu i u koju svrhu učinjeni dostupnim članu Upravnog odobra koji ih je objavio i da li je navedeni član Upravnog odbora i po kom pravnom osnovu objavio predmetne podatke o ličnosti u ime RFZO", pitao je Šabić.

On je to zataržio polazeći od stava da je obrada podataka o ličnosti načelno nedopuštena ako se vrši bez valjanog osnova ili u svrhu za koju nije predvidena. Poverenik je najavio da će po okončanju postupka nadzora o rezultatima i merama koje će preduzeti informisati javnost.

Šabić je ocenio da je konkretan slučaj, kao i drugi slični, mogao zasluživati i pažnju drugih nadležnih organa. On je podsetio da je Krivičnim zakonikom predvidjeno da će onaj "ko podatke o ličnosti koji se prikupljaju, obradjuju i koriste na osnovu zakona, neovlašćeno pribavi, saopšti drugom ili upotrebi u svrhu za koju nisu namenjeni", biti kažnjen novčanom kaznom ili zatvorom.

Šabić je naveo i da je Krivičnim zakonikom predvidjeno da će "ako (to) delo učini službeno lice u vršenju službe" biti kažnjeno zatvorom do tri godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track