ODNOŠENJE SRPSKIH PARA NA KIPAR: Hrvat zna gde je Dafina sakrila novac
Foto: Profimedia

Tužilaštvo ignorisalo svedoka

ODNOŠENJE SRPSKIH PARA NA KIPAR: Hrvat zna gde je Dafina sakrila novac

Politika -

Hrvatski general Vladimir Zagorec navodno se nudio da ispriča sve što zna o parama štediša

Državni organi Srbije imali su još 2008. godine priliku da možda i potpuno rasvetle slučaj Dafiment banke, jer je, prema pisanju Ekspresa, hrvatski general Vladimir Zagorec, jedan od važnih aktera u ključnim poduhvatima bankarke Dafine Milanović, u Beograd došao raspoložen da ispriča sve što zna u zamenu za politički azil.Međutim, ovaj nedeljnik navodi da Zagorca niko iz Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal nije udostojio ni sastanka, iako je on mogao da osvetli događaje vezane za protok ogromnih suma ove piramidalne banke, pre svega nabavku naoružanja u ratno vreme za potrebe Tuđmanove Hrvatske, kao i da imenuje ljude iz Srbije s kojima je sarađivao. Zagorec je takođe mogao da pruži i neke detalje u vezi s odnošenjem srpskih para na Kipar.Hrvatski general je, kako je objavljeno, 2008. boravio u beogradskom „Hajatu“ s namerom da ostvari kontakt sa srpskim organima i njima pruži informacije u zamenu za azil i zaštitu od progona koji mu je pretio nakon 2000. godine i odlaska Tuđmana s vlasti. Ekspres tvrdi da je Specijalno tužilaštvo bilo obavešteno o namerama Zagorca i njegovoj spremnosti da priča sve o muljanjima koja su godinama išla preko Dafiment banke.

- S obzirom na to da su, što se tiče slučaja Dafiment banke, već postojali obimna dokumentacija i svedočenja koja povezuju Zagorca i kontroverznu srpsku bankarku, nepoznanica je da li za ove činjenice tužilac nije znao, što je malo verovatno, ili je znao, da li je iz određenih razloga olako prešao preko čitave stvari i nije se izjasnio o aspiracijama Zagorca niti ga je udostojio sastanka - piše Ekspres.Miljko Radisavljević, tadašnji specijalni tužilac, juče nije odgovarao na naše pozive i poruke.E. K.

Poslovni aranžman bankarke i generalaDOBIO 50 MILIONA U KEŠUKako je ranije pisano, Dafina Milanović je Zagorcu i njegovoj firmi „RH Alan“ isporučila 50 miliona nemačkih maraka u kešu. Profesor Kostadin Pušara, stručnjak za finansije i bankarske poslove, koga je Srbija početkom devedesetih angažovala za kontrolora poslovanja Dafiment banke, tvrdi da je u svojoj istrazi došao do nepobitnih dokaza o aranžmanu Milanovićeve i Zagorca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja