OGLAS KOJI JE DIGAO HRVATSKU NA NOGE: U Slavoniji traže profesora srpskohrvatskog jezika
Foto: Thinkstock

Nije jugonostalgija

OGLAS KOJI JE DIGAO HRVATSKU NA NOGE: U Slavoniji traže profesora srpskohrvatskog jezika

Hrvatska -

Belomanastirska gimnazija raspisala je jedan vrlo zanimljiv oglas za zapošljavanje. Kako piše Glas Slavonije, ova škola je u potrazi za profesorom jugoslovenske književnosti i srpsko-hrvatskog jezika.

Oglas je izazvao pravu buru na društvenim mrežama, ali direktor gimnazije ne vidi u čemu je problem. “Profesorka koja predaje hrvatski i srpski jezik je na bolovanju, a uz saglasnost Školskog odbora zaposlili smo koleginicu na dva meseca. Budući da je koleginica i nakon dva meseca na bolovanju, morali smo da raspišemo konkurs za 16 časova hrvatskog i četiri časa srpskog jezika”, kaže Veljko Frank, dodajući da u konkursu mora pisati ono što piše u diplomi, jer će u protivnom nadležni da ponište konkurs.

On dodaje i kako postoje tri modela učenja za pripadnike srpske nacionalne manjine ako izraze želju da slušaju nastavu na srpskom.A model koji se primenjuje, na primer u Vukovaru, podrazumeva kompletnu nastavu na srpskom jeziku, kod B modela na srpskom se slušaju samo određeni predmeti, dok C model podrazumeva slušanje 15 odsto nastave iz pojedinih predmeta na srpskom jeziku.

"U našoj Gimnaziji se ne primenjuje ni jedan od tih modela, a srpski je jezik izabralo 13 učenika kao fakultativni predmet’, objašnjava Frank i dodaje kako kako na diplomama starijih profesora stoji da su završili Jugoslovensku književnost, bez obzira na to jesu li studirali u Osijeku, Zagrebu ili Beogradu.

(Glas Slavonije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track