Ogledalo otkriva simptome bolesti

Promene koje ne smete zanemariti

Ogledalo otkriva simptome bolesti

Stil -
Izgled lica, boja tena i stanje kože i kose mogu otkriti zdravstveno stanje organa u telu i ukazati na određene tegobe

Ako vam koža postane isušena, počne da svrbi ili da se ljušti, verovatno imate problem s lišajevima. Mogu se pojaviti bilo gde na telu, ali najčešće se javljaju na laktovima, zglobovima i iza kolena. U retkim slučajevima ovakve pojave mogu da ukažu i na probleme s jetrom. Ukoliko primetite da je vaša koža promenila boju, poprimila narandžastu ili žućkastu nijansu, verovatno unosite mnogo hrane koja sadrži beta-karoten (šargarepa, pomorandža i ostalo voće i povrće narandžaste i žute boje). Umorna i pepeljasta koža znak je dehidratacije.

KosaRana pojava sedih dlaka znak je da vam nedostaje vitamin B12, koji je, između ostalog, zaslužan za rast zdrave kose. Ako vam je kosa iznenada oslabila i postala tanka, možda vam nedostaju neki minerali. Sa ovim problemom najčešće se bore žene u menopauzi.

ObrveUkoliko vam se obrve iznenada prorede, možda je uzrok tome smanjena aktivnost štitaste žlezde, koja proizvodi hormon nužan za rast dlačica. Pored toga, simptomi mogu biti i isušenost kože, gubitak težine i stalan osećaj umora.

OčiAko primetite crvenilo i izraženije kapilare na beonjačama, to verovatno znači da ste iritirali ili inficirali oči pa obavezno bacite svu kozmetiku stariju od šest meseci! Ukoliko se stanje kroz nekoliko dana ne promeni, obratite se lekaru.Podočnjaci mogu da budu znak anemije, a isto to pokazuju i bledunjavi kapci, koji su izgubili ružičastu boju. Bled izgled nastaje zato što telu nedostaje crvenih krvnih zrnaca. Stanje možete popraviti povećanim unosom gvožđa.Ako vam nekoliko dana zaredom titra oko, verovatno je reč o manjoj prehladi živca ili očnog mišića. Takođe, titranje oka može biti izazvano i nedostatkom magnezijuma. Umorni i spušteni kapci najčešće znače pospanost, a njihov uzrok može biti loše osvetljenje ili preterano sedenje za kompjuterom. Vežbe za oči mogu da ojačaju očne mišiće i spreče spuštanje kapaka.

DesniKrvarenje desni može nastati zbog loše oralne higijene, ali i usled prekomernog konzumiranja loše hrane, previše alkohola i cigareta. Ukoliko primetite da su vam zubi oštriji, može da se desi da njima škrgućete u snu. Struganje zubima ne samo da utiče na zube već može da izazove jake glavobolje, mišićnu napetost i bolove u vilici. Zato, ukoliko ovo radite, posetite svog zubara, koji će vam preporučiti nošenje zaštite za zube preko noći.

UsnePonekad je anemija razlog ispucalih i isušenih usana. Ali to može biti i znak dijabetesa u kombinaciji s drugim simptomima, poput gubitka težine i češće potrebe da urinirate. Blede usne su znak nedostatka gvožđa, ali i srčanih ili plućnih tegoba, jer se zbog njih smanjuje dotok kiseonika u krvotok.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track