Oko 90 izlagača na sajmu naoružanja i vojne opreme

Beograd

Autor:

BEOGRAD - Peti međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme "Partner 2011" biće održan na beogradskom Sajmu od 28. juna do 1. jula, uz učešće 90 izlagača i nekoliko desetina predstavnika raznih firmi iz te oblasti.

 sajam, oružje, vojna oprema, sajam naoružanja,

BEOGRAD - Peti međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme "Partner 2011" biće održan na beogradskom Sajmu od 28. juna do 1. jula, uz učešće 90 izlagača i nekoliko desetina predstavnika raznih firmi iz te oblasti.

Pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Ilija Pilipović rekao je da je ovogodišnji skup prevazišao sajam naoružanja i vojne opreme i da je postao sajam odbrane jer će, osim novog oružja i municije, biti predstavljene i mogućnosti i Univerziteta odbrane, remontnih zavoda, Vojno-tehničkog i Vojno-geografskog instituta i Vojno-građevinskog centra.

On je najavio da će, osim domaće odbrambene industrije, na ovogodišnjem sajmu učestvovati predstavnici praktično svih zemalja u regionu, ali i delegacije iz Alžira, Kuvajta, Rusije, Kine i drugih zemalja.

Najavljeno je i učešće renomiranih stranih proizvođača poput Lokid Martina, Talesa, Hekler i Koha, kao i integrisanih odbrambenih industrija Poljske i Hrvatske.

Govoreći o mogućnostima da neki od novih sistema naoružanja uđu i u upotrebu u jedinice Vojske Srbije, Pilipović je rekao da nema sumnje da u vojsci postoji interesovanje za mnoge sisteme, ali da to prevashodno zavisi od novca, a da je vojni deo budžeta "tesan".

- Vojni budžet je takav kakav jeste - tesan. Zbog toga smo akcenat stavili na razvoj, jer je nekoliko miliona evra uloženih u opremanje kap u moru, a kada ih uložite u razvoj onda je to mnogo - rekao je Pilipović.

Pilipović je najavio da će na "Partneru 2011" biti predstavljen i drugi prototip domaćeg školskog aviona Lasta 95, koji se proizvodi u pančevačkoj Utvi i koji će od leta ući u naoružanje Vojske Srbije.

Direktor kompanije Jugoimport SDPR Stevan Nikčević rekao je da će ta firma i ove godine nastupiti kao sistem integrator domaće odbrambene industrije, ali i drugih kompanija i fakulteta koje su povezane sa tim fabrikama.

On je rekao da će SDPR predstaviti ne samo proizvode odbrambene industrije, već i razvojne mogućnosti koje postoje u Srbiji.

Sajam naoružanja i vojne opreme "Partner 2011" ove godine će trajati ukupno četiri dana, ali će samo poslednji dan, 1. jul, biti otvoren za posetioce. Ostalih dana biće otvoren za novinare i predstavnike delegacija koje učestvuju, od 10 do 17 sati, dok će poslednjeg dana radno vreme biti produženo do 19 sati. 

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Nije loto više ono što je bio. Vratite nam Suzanu Mančić Aleksandar Šapić, predsednik opštine Novi Beograd

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!