Prikaži najnovije vesti
 sajam, oružje, vojna oprema, sajam naoružanja,

Oko 90 izlagača na sajmu naoružanja i vojne opreme

Beograd 5

BEOGRAD - Peti međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme "Partner 2011" biće održan na beogradskom Sajmu od 28. juna do 1. jula, uz učešće 90 izlagača i nekoliko desetina predstavnika raznih firmi iz te oblasti.

BEOGRAD - Peti međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme "Partner 2011" biće održan na beogradskom Sajmu od 28. juna do 1. jula, uz učešće 90 izlagača i nekoliko desetina predstavnika raznih firmi iz te oblasti.

Pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Ilija Pilipović rekao je da je ovogodišnji skup prevazišao sajam naoružanja i vojne opreme i da je postao sajam odbrane jer će, osim novog oružja i municije, biti predstavljene i mogućnosti i Univerziteta odbrane, remontnih zavoda, Vojno-tehničkog i Vojno-geografskog instituta i Vojno-građevinskog centra.

On je najavio da će, osim domaće odbrambene industrije, na ovogodišnjem sajmu učestvovati predstavnici praktično svih zemalja u regionu, ali i delegacije iz Alžira, Kuvajta, Rusije, Kine i drugih zemalja.

Najavljeno je i učešće renomiranih stranih proizvođača poput Lokid Martina, Talesa, Hekler i Koha, kao i integrisanih odbrambenih industrija Poljske i Hrvatske.

Govoreći o mogućnostima da neki od novih sistema naoružanja uđu i u upotrebu u jedinice Vojske Srbije, Pilipović je rekao da nema sumnje da u vojsci postoji interesovanje za mnoge sisteme, ali da to prevashodno zavisi od novca, a da je vojni deo budžeta "tesan".

- Vojni budžet je takav kakav jeste - tesan. Zbog toga smo akcenat stavili na razvoj, jer je nekoliko miliona evra uloženih u opremanje kap u moru, a kada ih uložite u razvoj onda je to mnogo - rekao je Pilipović.

Pilipović je najavio da će na "Partneru 2011" biti predstavljen i drugi prototip domaćeg školskog aviona Lasta 95, koji se proizvodi u pančevačkoj Utvi i koji će od leta ući u naoružanje Vojske Srbije.

Direktor kompanije Jugoimport SDPR Stevan Nikčević rekao je da će ta firma i ove godine nastupiti kao sistem integrator domaće odbrambene industrije, ali i drugih kompanija i fakulteta koje su povezane sa tim fabrikama.

On je rekao da će SDPR predstaviti ne samo proizvode odbrambene industrije, već i razvojne mogućnosti koje postoje u Srbiji.

Sajam naoružanja i vojne opreme "Partner 2011" ove godine će trajati ukupno četiri dana, ali će samo poslednji dan, 1. jul, biti otvoren za posetioce. Ostalih dana biće otvoren za novinare i predstavnike delegacija koje učestvuju, od 10 do 17 sati, dok će poslednjeg dana radno vreme biti produženo do 19 sati. 

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir