Prikaži najnovije vesti

Okupljanje kod stare kruške

Srbija 27

ZAJEČAR - Meštani sela Zvezdan kod Zaječara na Spasovdan su oživeli stari, zaboravljeni običaj - okupljanje kraj starog zapisa

ZAJEČAR - Meštani sela Zvezdan kod Zaječara na Spasovdan su oživeli stari, zaboravljeni običaj - okupljanje kraj starog zapisa. Njih desetak i Dragoljub Pavlović, paroh u ovom selu, odvezli su se traktorom do starog zapisa - velike kruške u polju iznad sela i zajedno se pomolili Bogu za zdravlje, kišu i dobru letinu.

- Naši preci su se okupljali kraj ove stare kruške još pre Drugog svetskog rata i tu se molili za berićetan rod, za zdravlje čeljadi i stoke, palili sveće i svi zajedno potom ručali kraj zavetnog drveta i krsta. Svako bi spremio nešto od hrane i doneo da podeli sa ostalima, a onda je taj običaj zamro - priča Tatjana Marković.

Zvezdanci su prošle godine kraj zavetnog drveta postavili veliki metalni krst, ali nisu sklonili ni stari drveni, koji je ostao od predaka. Ove godine slavski kolač umesila je Vukica Miladinović. Ona je sa sinom i unucima upalila sveće kraj zavetnog drveta, a krst okitila ružama i karanfilima.

Miladinovići su kao dobri domaćini za ovaj dan ispekli prase i na ručak pozvali sve koji su se okupili kraj zaboravljenog zapisa.
- Sada nas je samo desetak, ali se nadamo da će nam se od iduće godine pridružiti i ostali Zvezdanci - kaže Tatjana.

Zaboravljeni zapis, staru krušku, pre nekoliko godina udario je grom i pola stabla se osušilo. To je, kažu Zvezdanci, opomena što su zaboravili na molitvu kraj ove svetinje.    [ antrfile ]
DRVO HRAM
Veruje se da je zavetno drveće imalo ulogu prvih hramova kraj kojih su se ljudi molili Bogu. U zaječarskom kraju prepričava se da je zapis - zavetno drvo - imalo svako selo. Narodno verovanje kaže da drvo zapis ne valja seći, penjati se na njega, niti grane njegove goreti makar i same pale, jer ćeš umreti.
Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir
Pošalji komentar 0 komentara