OPET PROMENA U SUPERLIGI: Slaviša Kokeza najavljuje četiri derbija u sezoni
Foto: Nemanja Pančić

Prvi čovek FSS menja sistem takmičenja

OPET PROMENA U SUPERLIGI: Slaviša Kokeza najavljuje četiri derbija u sezoni

Fudbal -

Predložiću da Superliga smanji broj klubova sa 16 na 12. Pre i posle podele na plej-of i plej-aut igrala bi se po dva kruga, kaže predsednik FSS

Podela Superlige na plej-of i plej-aut izazvala je dosta polemike u fudbalskoj Srbiji. Mnogi smatraju da je ovaj sistem takmičenja loš, međutim, ima i onih koji ga hvale.Predsednik Fudbalskog saveza Srbije u intervjuu za Ekspres najavljuje promenu sistema takmičenja od 2018. godine.- Ne bih se složio da ovaj sistem takmičenja nije doneo ništa dobro i da klubovi nisu zadovoljni time. Možda je bilo primedbi od jednog kluba, ili dva maksimalno - počeo je razgovor Kokeza.Iz Crvene zvezde su rekli da su cele sezone imali trideset i kusur bodova prednosti, na kraju ispade sedam-osam.- Izvinite, Crvena zvezda i Partizan su dva od 16 superligaša. Što se tiče samog takmičenja u prethodnoj sezoni, ne postoji idealan sistem takmičenja, ali da je ovaj sistem malo popravio stvari što se tiče regularnosti, apsolutno mislim da jeste. Imali smo situaciju u plej-autu, pogotovo u tom delu gde klubovi nisu mogli da prave nikakav vid kalkulacija o tome da li će igrati u najjačem sastavu ili će igrati sa nekoliko omladinaca ili nešto slično. Mislim da se do poslednja dva kola nije znalo ko će da ispadne iz lige i, kao što vidite, nakon dugo godina prvi put se desilo da su dva dugogodišnja superligaša, OFK Beograd i Jagodina, ispali iz lige. Tako da mislim da je to rezultat toga što su se klubovi borili za svaki bod, na sve moguće načine na terenu da ostvare pobedu i uspeh i, kao što ste videli, bilo je neizvesno do kraja prvenstva. Kao i u plej-ofu - do poslednjeg kola nije se znalo ko ide u Evropu, do poslednjeg kola takmičili su se Vojvodina i Radnički iz Niša ko će ići, i to je bila jedna dosta dobra utakmica i borba. Mislim da je tu doneto mnogo pozitivnih stvari.Smatrate da taj sistem treba da ostane na snazi?- Ne, mislim da je sistem bolji nego što je bio, ali da će sledeće godine u dogovoru s klubovima FSS najaviti izmenu sistema takmičenja koja će se primenjivati posle dve sezone.

Dosadiće jedni drugima... Fudbaleri Zvezde i Partizana
Dosadiće jedni drugima... Fudbaleri Zvezde i Partizana

Od 2018?

- Tako je, biće predlog da Superliga smanji broj klubova sa sadašnjih 16 na 12. A koji će se sistem igrati, možda trokružni, gde bi se ponovo posle odigrana dva kruga ili 22 kola podelilo prvenstvo na plej-aut i plej-of po šest klubova. S tim da bi se igrale po dve utakmice i u plej-autu i u plej-ofu. Da još jednom svako igra sa svakim i kao domaćin i kao gost.A bodovi da se dele ili da se ne dele?- To bi bilo nešto o čemu bismo razgovarali s klubovima. Da vidimo šta bi bilo najbolje rešenje za našu ligu i da dobijemo saglasnost i podršku najvećeg broja klubova. Taj sistem bismo prihvatili.Glavni cilj je, dakle, podizanje regularnosti takmičenja. Kakvo je trenutno stanje što se toga tiče?- Pa vidite, obavio sam razgovore u zajednici sa svim klubovima iz Superlige, izričito sam naglasio klubovima šta će moći, a šta neće moći. Mislim da je regularnost u prošloj godini bila ako ništa, onda malo bolja nego prethodne. Ne kažem da je bilo stvari koje su apsolutno neregularne, ne kažem ni da je sve bilo regularno. Ono što je sigurno je da ćemo se ja kao predsednik FSS i moji saradnici na sve moguće načine boriti protiv neregularnosti u takmičenju - između ostalo je za Ekspres rekao Slaviša Kokeza.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track