Oproštaj od kneza Pavla: Građani celivali kovčeg
Foto: TANJUG

Brojni građani ispred crkve na Oplencu

Oproštaj od kneza Pavla: Građani celivali kovčeg

Društvo -
Srpski predsednik i premijer obećali su da će u zemlju vratiti i posmrtne ostatke ostalih članova porodice Karađorđević, pre svega kralja Petra Karađorđevića
1 / 5 Foto: TANJUG

OPLENAC - Veliki broj građana okupio se jutros ispred crkve Svetog Đorđa na Oplencu, gde će biti položeni posmrtni ostaci kneza Pavla, kneginje Olge i kneževića Nikola Karađorđevića.

Građani Tople, ali i cele Srbije, organizovano u kolonama autobusa pristižu na Oplenac, gde u tišini uz zvuke crkvenih zvona čekaju da odaju poštu poslednjem vladaru Kraljevine Jugoslavije. Kovčezi kneza Pavla i njegove uže porodice biće položeni u kritpti crkve na Oplencu, koja je zadužbina kralja Petra Prvog Karađorđevića.

Neposredno pred početak liturgije u crkvu na Oplencu stigla je ćerka kneza Pavla Jelisaveta i ostali članovi porodice Karađordević, a nešto zatim i princ Aleksandar Karađorđević sa suprugom Katarinom.

Svetu liturgiju, koja je počela u 10 sati, služio je vladika australijsko-novozelandski Irinej, uz sasluženje vladike vranjskog Pahomija i sveštenstva. Polaganju u kriptu prema najavama prisustvovaće samo članovi porodice, a okupljenim građanima tokom ceremonija obratiće se kneginja Jelisaveta Karađođrević i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je i predsednik Organizacionog odbora Vlade Srbije za prenos posmrtnih ostataka članova porodice Karađorđević.

Među okupljenima na Oplencu su i građani u uniformama kraljeve vojske, pripadnici Ravnogorskog pokreta, sveštenici... Sahrana posmrtnih ostataka članova porodice Karađorđević, ekshumiranih 28. septembra na groblju u Lozani, planirana je za oko 13.30, a prethodila joj je sveta liturgija od 10 sati. Obraćanje predsednika Srbije predviđeno je za 13 časova.

Posmrtni ostaci Krađorđevića preneti su u četvrtak iz Lozane u Beograd, gde su dočekani u Sabornoj crkvi u prisustvu državnog vrha, crkvenih velikodostojnika i brojnih građana.Ceremoniji dočeka posmrtnih ostataka Karađorđevića prisustvovali su i ćerka kneza Pavla i kneginje Olge, princeza Jelisaveta Karađorđević sa porodicom, predsednik i premijer Srbije, Tomislav Nikolić i Ivica Dačić, patrijarh srpski Irinej, kao i princ Aleksandar Karađorđević sa porodicom, crkveni velikodostojnici....

Patrijarh Irinej, koji je u Sabornoj crkvu služio liturgiju, u svom obraćanju poručio da je posle sedam decenija "ispravljena istorijska nepravda prema knezu koji je bio veliki patriota".

Srpski predsednik i premijer obećali su da će u zemlju vratiti i posmrtne ostatke ostalih članova porodice Karađorđević, pre svega kralja Petra Karađorđevića. Po završetku liturgije građani su počeli da odaju poštu celivajući kovčeg sa posmrtnim ostacima porodice Karađorđević.

Na dan ekshumacije kneginja Jelisaveta poručila je da je to istorijski događaj važan ne samo za porodicu, već i za čitavu Srbiju, podsetivši da su njenog oca "do skora tretirali kao izdajnika"."On je bio heroj i bez razloga je patio", reči su Jelisavete, uz podsećanje da je Švajcarska bila prva zemlja koja je porodicu kneza Pavla primila posle rata.

Organizacioni odbor Vlade Srbije za prenos posmrtnih ostataka članova porodice Karađorđević, kojim je predsedavao Nikolić, 21. septembra je doneo odluku da se na Oplencu sahrane supružnici knez Pavle i knjeginja Olga i njihov sin knežević Nikola.

Knez Pavle Karađorđević rehabilitovan je 15. decembra 2011. godine, čime je poništena odluka iz 1945. kojom je proglašen za ratnog zločinca kome su oduzeta građanska prava i imovina u zemlji. Dugogodišnji san i borba kneginje Jelisavete postali su realnost, i sve je spremno za sahranu na Oplencu kojoj će, prema očekivanju, prisustvovati ugledne ličnosti iz zemlje i sveta.

Knez Pavle je rođen u Petrogradu 1893. godine, vladao je Kraljevinom Jugoslavijom sedam godina (od 1934. do 1941). Umro je u Parizu septembra 1976. godine.

Nikolić: Odužujemo dug i skidamo težak teret sa sebe

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da će polaganjem posmrtnih ostataka kneza Pavla, kneginje Olge i kneževića Nikole Srbija skinuti sa leđa deo teškog tereta koji je sama natovarila na sebe.

"U svetoj srpskoj zemlji ih sahranjujemo, konačno će naći mir u crkvi koju je sagradio kralj Petar I Karađorđević. Danas ćemo da skinemo sa leđa deo teškog tereta koji smo sebi natoravali sami kada smo se zaslepljeni sadašnošću odrekli poštovanja vredne prošlosti", poručio je Nikolić na početku ceremonije polaganja posmrtnih ostataka.

Nikolić je poručio da je zato današnji dan veliki za Srbiju i da bi svi građani, bez obzira na lična uverenja i verska ubeđenja, trebalo da budu ponosni što odužujemo jedan od najtrežih dugova i dug prema precima.

"Danas potomcima ukazujemo na jedini put kojim mogu da stignu do samopoštovanja i poštovanja drugih, kojim mogu da postanu dostojni svojih slavnih predaka. Koliko je naroda u svetu koji su imali u svetu careve, carice, kraljeve, kraljice, kneževe, kneginje?", naveo je Nikolić.

Posmrtni ostaci kneza Pavla položeni u kriptuPosmrtni ostaci kneza Pavla Karađorđevića, njegove supruge Olge i sina Nikole danas su položeni u kriptu Crkve Svetog Đorđa na Oplencu, kod Topole

Princ Aleksadar Karađorđević je istakao da je bio čest gost u Parizu kod kneginje Olge i kneza Pavla i da su mu te uspomene u najlepšem sećanju. On je izrazio uverenje da će i posmrtni ostaci drugih članova dinastije Karađoređvić koji su sahranjeni van Srbije uskoro biti preneti u zemlju. Na Oplencu je pre ceremonije polaganja posmrtnih ostataka kneza Pavla, kneginje Olge i njihovog sina Nikole služena liturgija.

Danas nakon sahrane na Oplencu, princ Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević prirediće u Belom dvoru u Beogradu prijem za porodicu, visoke zvaničnike, ambasadore i predstavnike Srpske pravoslavne crkve.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track