Potvrđeno

Osmoro učenika škole "Kralj Petar" inficirano tuberkulozom

Beograd

Autor:

U školi zakazan opšti roditeljski sastanak na kome će roditeljima biti rečeno da će svi učenici koji su sa obolelim učiteljom proveli u poslednja tri meseca kumulativno više od osam sati morati da idu na pregled

Tuberkuloza

BEOGRAD - Nacionalna referentna laboratorija potvrdila je da je osmoro učenika OŠ "Kralj Petar Prvi" inficirano bacilom tuberkuloze, izjavila je dr Radmila Ćurčić, pneumoftiziolog i načelnik epidemiologije Gradskog Zavoda za bolesti pluća i tuberkulozu.

Ćurčić je kazala da infekcija kao takva ne dokazuje ništa i da je daljim pregledima utvrđeno da su deca zdrava.

Tuberkuloza je zarazna bolest i izaziva je bakterija koja se prenosi vazduhom, ali se ne razboli svaki onaj ko se zarazi, već se od svih zaraženih razboli oko 10 odsto. Stručnjaci ukazuju da ne postoji inkubacioni period i da je obolela osoba mogla da se zarazi i pre tri i više decenija.

Ćurčić je rekla da je kasnije u toku dana u školi zakazan opšti roditeljski sastanak na kome će roditeljima biti rečeno da će svi učenici koji su sa obolelim učiteljom proveli u poslednja tri meseca kumulativno više od osam sati morati da idu na pregled.

Prema njenim rečima, roditelji su bili u velikom strahu i želeli su da im deca budu odmah pregledana, tako da je u ovom trenutku kod najvećeg broja učenika pregled i obavljen.

"Na pregled su počeli da dolaze i učenici još dva odeljenja istog razreda, čiji su učenici bili u kontaktu sa obolelim učiteljem i njegovim đacima jer su zajedno bili na izletima", kazala je Ćurčić.

Profesori škole su dezinfikovali učionicu u kojoj je predavao oboleli profesor i postupaju prema savetima zdravstvenih radnika sa kojima su svakodnevnom kontaktu.

U Srbiji je prošle godine od tuberkuloze, koja se ianče smatra bolešću siromašnih, obolelo oko 1.500, a u Beogradu oko 280 ljudi. Ono što je najvažnije jeste da je ta bolest u današnje vreme izlečiva.

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (4)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • bozana

  bozana

  Zao mi je sirotog naroda Srbije koga prepadaju sve stvari, a obozavam i strucnjake koji unose strah sto deci sto roditeljima. Samo ako se vozite gradskim saobracajem izlozeni ste vecem riziku nego sto ga napricase ovde. Osoblje S. Kamenice je svakodnevno u kontaktu sa obolelim od tuberkuloze bez maske. Cinjenica je da postoje slabije otporne osobe ... više kojima nije rizik samo ovaj oboleli ucenik nego svi potencijalni susreti cak i na javnim mestima gde i ne znate ko koju bolest ima ili cak i ko zna koliko osoba jos i ne zna da je bolesno u datim momentima. Vise bih volela da objavite teskt o rizicima prevoza u gradskom saobracaju. Koliki rizik su prljavi zabrljani rukohvati i sedista. Ne kopati nos, ne trljati oci itd.

  4 Odgovori 
 • Dete-SKOLE Kralj Petar Prvi

  Dete-SKOLE Kralj Petar Prvi

  Ja bi volela da mi neko kaze ko je pregledao moje dete jer do danasnjeg dana nije odrzan ni roditeljski sastanak ni lekarski pregled.Ide u susedni razred i niko nista ne govori.Shvatam da tuberkuloza nije smrtonosna i neizleciva bolest ali da li bi vama bilo prijatno da posaljete zdravo dete u skolu a onda vam se sruci na glavu tako nesto???

  3 Odgovori 
 • bozana

  bozana

  Osim toga Srbija je uvek bila plodno tlo za tuberkulozu, i verovatno gomila nas je inficirana sa tbc bacilom, ali se ne oboleva. I to ne znaci apsolutno nista. Bitno je voditi zdrav zivot, ne baviti se izgladnjivanjima (koje je popularno medju devojcicama i zenama) i nenormalnim fizickim poslovima. I dosta svinjske masti i svinjetine u ishrani. Voj ... više vodina koja je bila rasadnik tuberkuloze resila se upravo uzgojom svinja i ishranom bogatom mastima. Na zalost kasnije smo dobili kardiovaskularne bolesti.

  3 Odgovori 

Poslednji komentar

 • Dete-SKOLE Kralj Petar Prvi

  Dete-SKOLE Kralj Petar Prvi

  Ja bi volela da mi neko kaze ko je pregledao moje dete jer do danasnjeg dana nije odrzan ni roditeljski sastanak ni lekarski pregled.Ide u susedni razred i niko nista ne govori.Shvatam da tuberkuloza nije smrtonosna i neizleciva bolest ali da li bi vama bilo prijatno da posaljete zdravo dete u skolu a onda vam se sruci na glavu tako nesto???

  3 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Rezolucija o Šešelju nema nikakav značaj i biće zaboravljena za dva dana Rasim Ljajić ministar u vladi srbije

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!