OSRAMOTILA PROFESIJU: Optužnica protiv mađarske snimateljke koja je saplitala i šutirala migrante
Foto: Reuters, AP

Na sud

OSRAMOTILA PROFESIJU: Optužnica protiv mađarske snimateljke koja je saplitala i šutirala migrante

Planeta -

Tužilaštvo u Mađarskoj podnelo je danas optužnicu protiv snimateljke Petre Laslo zbog šutiranja i saplitanja migranata koji su prošle godine bežali od policije u blizini granice sa Srbijom.

Laslova je otpuštena s televizije N1 pošto je na internetu objavljen snimak na kome se vidi kako šutira jednu devojku i mladića.

Sudiće joj se uoči referenduma 2. oktobra, na kome Mađari treba da se izjasne da li će prihvatiti kvote EU za prijem migranta.

Tužilaštvo je u optužnici opisalo kako su stotine migranta probile policijski kordon i uputile se ka Segedinu, dok ih je Laslova, koja se nalazila odmah iza policajaca, snimala kako trče.

Trenutak kad Petra Laslo šutira devojku migranta (Foto: AP)
Trenutak kad Petra Laslo šutira devojku migranta (Foto: AP)

"Dok je snimala, ona je desnom nogom šutnula jednog mladića u cevanicu i jednu devojku kod kolena," naveli su tužioci u saopštenju, prenosi Rojters. Tužioci smatraju da nema dokaza da je reč o zločinu iz mržnje zbog rasizma.

Laslova je prošl godine rekla listu Mađar Nemzet da žali zbog onoga što se dogodilo.

Za pad čoveka s detetom Laslova nije kriva (Foto: Reuters)
Za pad čoveka s detetom Laslova nije kriva (Foto: Reuters)

"Praktično sam u šoku zbog onoga što sam uradila i šta je meni urađeno. Ja nisam bezdušni rasista. Ja sam žena, majka male dece, koja je u panici napravila grešku i posle toga izgubila posao", kazala je. Tužilaštvo je navelo i da Laslo nije šutnula čoveka koji je nosio malo dete kao što se svojevremno tvrdilo u komentarima na Internetu.

"Ona je pokušsla da ga šutne, ali nije uspela. Čovek koji je nosio dete je ipak pao... jedan policajac je pokušao da ga uhvati i zadrži, i on je izgubio ravnotežu," navodi tužilaštvo. Pomenuti muškarac, fudbalski trener Osama Abdul Mosen, otišao je posle ovog incidenta u Španiju, gde je jedna sportska škola ponudila da mu nađe posao, podseća Rojters.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja