OTROVNE PILULE, TOKSIČNO RONILAČKO ODELO I BRIJANJE: Ovo su najbizarniji pokušaji atentata na Kastra
Foto: Reuters

Stalno smišljali nove tehnike da ga ubiju, a on preživeo čak 634 puta

OTROVNE PILULE, TOKSIČNO RONILAČKO ODELO I BRIJANJE: Ovo su najbizarniji pokušaji atentata na Kastra

Planeta -

Kubanska obaveštajna služba tvrdi da je od 1959. više od 600 puta pokušan atentat na Kastra, kao i da iza mnogih pokušaja stoji CIA, prenose britanski mediji.

"Da je izbegavanje smrti olimpijska disciplina, ja bih dobio zlatnu medalju", rekao je Kastro jednom prilikom.

Bivši šef obezbeđenja predsednika Kube Fabijan Eskalante o tome je napisao knjigu 2006. godine pod nazivom "638 načina da se ubije Kastro", na osnovu koje je snimljen dokumentarni film na kanalu 4.

Još od komunističke revolucije na Kubi 1959. godine, američka vlada je imala "ideološki konflikt" sa autoritarnom vladom na najvećem karipskom ostrvu.

Poznat je neuspeli pokušaj kontrarevolucije u Zalivu svinja, ali o drugim metodama CIA da svrgne Kastra se ne zna mnogo.

Jedan od najbizarnijih planiranih metoda bio je ubrizgavanje toksina u jednu od Fidelovih cigara, sa kojima se redovno fotografisao.

Među komične pokušaje spada i plan da Kastro ostane bez svoje prepoznatljive brade, tačnije da učine da mu nekako otpadne, što bi moglo, kako se verovalo, drasticno da smanji njegovu popularnost u narodu.

Dokumenti iz perioda dok je predsednik SAD bio Bil Klinton ukazuju da je bilo predloženo cak da se eksploziv sakrije u neku školjku, jer je Kastro bio strastveni ronilac, ili da se njegovo ronilačko odelo natopi hemikalijom od koje će zaraditi kožnu bolest.

Na dan kada je ubijen Džon Kenedi, CIA je potencijalnom atentatoru na kubanskog predsednika dala penkalo sa otrovom. Tada se, prema pisanju medija, jedan od prebeglih Kubanaca u Parizu sastao da operativcem CIA koji mu je predao penkalo sa skrivenim špricom, a koje je trebalo da bude upotrebljeno po povratku Kubanca na Ostrvo.

Kako se navodi i bivša Fidelova ljubavnica je takođe bila umešana u planove da se eliminiše "neprijatelj demokratije", kako su nazivali Kastra.

Međutim, otrovna pilula koja joj je data kao oružje, navodno se istopila u tegli hladnog krema u kojoj ju je krila.

CIA je stalno smišljala nove tehnike da ubije Kastra, poput stavljanja bakteriološkog otrova na njegove maramice, čaj ili kafu, ali taj pokušaj je propao jer nisu uspeli da naprave otrov koji se razlaže u vodi.

Zatim, pre 16 godina, u Panami je postavljeno 90 kilograma eksploziva ispod podijuma na kojem je trebalo da drži govor, ali atentat je osujetilo njegovo obezbeđenje.

Što se tiče manje kompleksnih načina, "klasično" angažovanje snajperista i članova mafije kao izvršilaca je takođe bilo obuhvaćeno planom.

S druge strane, bilo je i onih koji su pokušavali da ubede svet da je Kastro zapravo mrtav godinama i da se u javnosti pojavljuju njegovi dvojnici, a britanski "Indipendent" je priču o atentatima završio zaključkom da će operativcima CIA biti dosadno sada kada je El Komandante i zvanično mrtav.

U kolumni “Rođendan“ koja je objavljena u kubanskim medijima na njegov 90. rođendan, Fidel je naveo da bi ga mlađi brat Raul sigurno zamenio da su planovi za njegovu eliminaciju bili uspešni.

“Skoro pa da sam se smejao na makijavelističke planove američkih predsednika“, napisao je Fidel.

Fidel Kastro umro je na Kubi, u noći između petka i subote u 90. godini života.

SVI KASTROVI REKORDI: Držao govor 7 sati, nadživeo 9 američkih predsednika, preživeo 634 atentata!

KRAJ JEDNE ERE: Kakva je budućnost Kube posle Fidelove smrti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track