OTVORENO PISMO ŽENA ŠARENICI: Ne plaćamo pretplatu za primitivni šovinistički humor
Foto: Printscreen

Revoltirane

OTVORENO PISMO ŽENA ŠARENICI: Ne plaćamo pretplatu za primitivni šovinistički humor

Društvo -

BEOGRAD - Domaće predstavnice jedne od najvećih svetskih organizacija za osnaživanje žena, Lean In, otvorenim pismom pozivaju na izvinjenje i reakciju usled diksriminacije i širenja negativnih vrednosti putem javnog servisa, a u okviru emisije “Žikina šarenica”.

One su navele da je "voditelj Živorad Nikolić na krajnje grub, ponižavajući i neprihvatljiv, a pre svega neodgovaran i neprofesionalan način uvredio je sve žene Srbije i to, zloupotrebljavajući razgovor sa decom na temu sporta, u kojem bi trebalo da do izražaja dođu pojedinačni kvaliteti, trud i talenat bez obzira na pol".

One dalje navode da je sada rad sa decom, i tema dečje zaštite i prava (naročito devojčica) posebno osetljiva tema i društveno gorući problem, tako da javnost i javni servis imaju vrlo delikatan zadatak, i nema mesta za banalnosti, greške i širenje mizoginije.

Predstavnice organizacije “Lean In” smatraju da ovakve poruke koje dolaze do širokog auditorijuma mogu vrlo negativno da utiču na građenje stereotipa i podsticanje diskriminacije, a posebno su opasni kada dolaze do naših najmlađih.

"Zahtevamo da Živorad Nikolić uputi javno izvinjenje gošći iz emisije, Ani Ivanović i svim ženama Srbije. Zahtevamo da RTS emituje saopštenje ili tokom njegove emisije ili tokom drugog visoko gledanog termina na Javnom servisu.

Građani i građanke Srbije ne plaćaju pretplatu kako bi ih voditelj jedne od najgledanijih emisija obmanjivao stereotipima i primitivnim šovinističkim humorom kome nije mesto u javnom prostoru", zaključuje se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track