Prikaži najnovije vesti
treći svetski rat, stanislav petrov, nuklearni rat,
SPREČIO TREĆI SVETSKI RAT

Ovaj čovek je spasao svet!

Planeta 47

MOSKVA - Njegova pribranost nas spasla. Ruski potpukovnik Stanislav Petrov, koji je 1983. sprečio svetski nuklearni rat, dobio je prestižnu nagradu nemačkih medija, koja se dodeljuje izuzetnim ličnostima čija su dela doprinela boljitku cele planete.

MOSKVA - Njegova pribranost nas spasla.
Ruski potpukovnik Stanislav Petrov, koji je 1983. sprečio svetski nuklearni rat, dobio je prestižnu nagradu nemačkih medija, koja se dodeljuje izuzetnim ličnostima čija su dela doprinela boljitku cele planete.

Sirene zapištale

Petrov je u noći između 25. i 26. septembra 1983. godine, kao dežurni u komandi sovjetskog sistema napravljenog da detektuje potencijalne napade SAD, odlučio da ne pritisne dugme za lansiranje raketa, iako je na monitoru radara video američke nuklearne rakete kako lete prema SSSR! Oficir je posumnjao da kompjuter greši i daje lažnu uzbunu i nije uzvratio, čime je sprečio atomski rat.

Tačno 30 minuta nakon ponoći zasvetlele su lampe upozorenja, sirene su zapištale, a kompjuterski ekrani u Petrovoj sobi pokazali su kako pet nuklearnih projektila iz SAD lete pravo prema SSSR.

Petrov je u sekundi morao da izabere - da uzvrati vatru ili da ne pritisne dugme za lansiranje raketa. Odlučio je da sačeka.

- Bio sam prestravljen, osećao sam da je sudbina sveta bukvalno u mojim prstima, kojima je trebalo da pritisnem dugme za nuklearni odgovor. Da sam pritisnuo dugme, pokrenuo bih sistem odbrane dizajniran za svetski rat - objasnio je Petrov.

Njemu je, međutim, bilo sumnjivo i to što je sistem detektovao samo pet projektila.

- To mi nije ličilo na potpuni napad SAD, koje su imale na hiljade takvih raketa. Nije imalo smisla - kaže Petrov.

Najdužih 15 minuta

On je odmah nadređene obavestio da se alarm aktivirao, ali je rekao da je reč o lažnom napadu. Onda je čekao. Da nije bio u pravu, projektili bi uništili sovjetske mete u roku od 15 minuta.

- Bilo je to najdužih 15 minuta u mom životu. Ništa se, srećom, nije desilo. Sistem je izdao lažno upozorenje - priseća se Petrov.
 

Uz Mandelu i dalaj-lamu

Stanislav Petrov je dobitnik nemačke nagrade čiji su laureati i borac protiv aparthejda Nelson Mandela i tibetanski duhovni vođa dalaj-lama.

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir