OVAJ DOKUMENT ĆE PROMENITI PLANETU: Vikiliks otkrio tajni plan vladara sveta za veći profit!
Foto: Reuters

Večito gladni para

OVAJ DOKUMENT ĆE PROMENITI PLANETU: Vikiliks otkrio tajni plan vladara sveta za veći profit!

Planeta -
Svetski moćnici žele da ukinu zakonske odredbe koje ih ograničavaju i da tako prošire svoje multinacionalne kompanije po celom svetu!

Vikiliks je objavio detalje tajnog dokumenta kojim svetski moćnici žele da izmanipulišu zakonske odredbe da bi omogućili širenje i globalnu premoć svojih gigantskih multinacionalnih kompanija sa sedištima u svetskim metropolama.

Reč je o nacrtu aneksa dokumenta Sporazuma o uslugama (Trade in Services Agreement – TISA), vezanog za finansijske usluge, prenosi portal Dnevno.hr. Vikiliks navodi da taj aneks pokriva 50 država i čakii 68,2 posto svetske trgovine uslugama!

Glavni zagovornici i autori većine izmena su - EU i SAD. Da bi postigli svoj cilj, oni su "u važnom anti-transparentnom postupku kasifikovali taj nact kao tajnu ne samo tokom pregovora nego i pet godina pošto TISA već stupi na snagu", navodi Vikiliks.

Ljudi iz Vikiliksa kažu da će tim aneksom TISA biti ukinuta važna pravila regulacije globalnog tržišta finansijskih usluga. Kad ne bude zakonskih ograničenja, multinacionalne finansijske kompanije (sa sedištima uglavnom u NjujjoNew Yorku, Londonu, Parizu i Frankfurtu) lako će se proširiti u druge zemlje.

SAD su posebno zaintersovane za bolju prekograničnu razmenu podataka, što bi, tvrde u Vikiliksu, omogućilo slobodnu i skoro bezgraničnu razmenu ličnih i finansijskih podataka.

Reč je o gigantskim kompanijama sa sedištem u Njujorku, Londonu i drugim velikim centrima Foto AP
Reč je o gigantskim kompanijama sa sedištem u Njujorku, Londonu i drugim velikim centrima Foto AP

Pregovori oko TISA trenutno se vode na marginama GATS (Generalnog sporazuma o trgovini uslugama) i WTO (Svetske trgovinske organizacije). Moćnici žele da usklade TISA i GATS da bi izvršili pritisak na preostale članice STO da se pridruže projektu. U pregovorima ne učestvuje članovi BRICS-a (Brazil, Rusija, Indija i Kina) jer bi TISA oslabila njihove pozicije u budućnosti.

Sledeća runda pregovora počinje 23. juna u Ženevi. O TISA trenutnu pregovaraju Australija, Kanada, Čile, Tajvan, Kolumbija, Kostarika, Hongkong, Island, Izrael, Japan, Lihtenštajn, Meksiko, Novi Zeland, Norveška, Pakistan, Panama, Paragvaj, Peru, Južna Koreja, Švajcarska, Turska, SAD i EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja