OVAJ KRALJ IMA 15 ŽENA I JEDAN JE OD NAJBOGATIJIH: A svake godine hiljade golih devica igra za njega
Foto: AP

Poslednji svoje vrste

OVAJ KRALJ IMA 15 ŽENA I JEDAN JE OD NAJBOGATIJIH: A svake godine hiljade golih devica igra za njega

Planeta -

Msvati III, aktuelni kralj Svazilenda, trenutno ima 15 žena, a presto je preuzeo pre više od 30 godina.

Njegov otac Sobhuza II je vladao skoro 83 godine, što je najduža zabeležena vladavina jednog monarha na svetu. Sobhuza II propagirao je jedinstvo i rasnu jednakost u zemlji i uspeo je da očuva Svazilend kao ostrvo mira u uzavreloj Africi.

U vreme kada je umro, Sobhuza je imao 70 žena, 210 dece i 1.000 unuka. Msvatijeva majka, prema pričama, bila je sluškinja u palati koja je zapala za oko kralju, iskoristila je situaciju kako bi svom sinu osigurala nasleđivanje prestola. Kao i otac, 49-godišnji Msvati uživa u ženama, što je pokazao u godišnjem tradicionalnom plesu Umhlanga. Tada se desetine hiljada devica okupe kako bi polugole igrale za kralja u nadi da će mu neka od njih zapasti za oko.

Kada je epidemija side izmakla kontroli, Msvati je doneo zabranu upražnjavanja seksa mlađima od 18 godina, ali je sve palo u vodu kada je za svoju devetu ženu izabrao sedamnaestogodišnju devojku, koju je kupio jednom kravom. Dve godine kasnije, pažnju mu je privukla lepa osamnaestogodišnjakinja, koju je ukrao iz škole, ali je njena majka pokrenula tužbu. Na kraju je ipak odustala, a devojka je postala 10. žena kralja.

Foto AP
Foto AP

Dok se stanovništvo bori za opstanak, kraljevska porodica se razmeće svojim bogatstvom, voznim parkom i privatnim avionima. Msvatijeva najstarija ćerka nedavno je za samo jedan vikend u Abu Dabiju potrošila milion dolara. Ova kraljevska porodica nalazi se među 15 najbogatijih monarhija na svetu. U zemlji od 1,2 miliona stanovnika ima apsolutnu vlast, a zakon Svazilenda zabranjuje političke partije.Kralj Msvati III navodno svake godine iz državnog budžeta prisvaja 50 miliona dolara kako bi finansirao svoju porodicu. Britanska štampa pisala je da su četiri njegove supruge pobegle iz harema, žaleći se na “emotivno zlostavljanje”.

Inkosikati La Mibikiza ima status “glavne žene” među 15 supruga kralja Msvatija. Napustila je školu kad je imala 16 godina kako bi se udala za kralja, čime je postala njegova prva supruga. Kraljica La Mbikiza naknadno je završila srednju školu, a zatim i Pravni fakultet. Ipak, nije joj dozvoljeno da se bavi svojim pozivom, jer se smatralo da je u sukobu interesa te da bi njena pozicija stvarala pritisak na sudije. Okrenula se kulturi pa je tako snimila gospel muzički album, a čak je i dosela na naslovnice američkih magazina zbog svog modnog ukusa.Prve dve kraljeve žene za njega su izabrali nacionalni savetnici, a da bi kralj mogao da oženi verenicu, ona prvo mora da ostane u drugom stanju kako bi “dokazala” da može da nosi naslednika.U tradicionalnoj kulturi ove zemlje, od kralja se očekuje da se oženi ženom iz svakog plemena kako bi učvrstio veze sa svakim delom Svazilenda.

Foto AP
Foto AP

Mada je za strance izuzetno prijatan, Svazilend je ipak daleko od zemaljskog raja. I u kraljevskoj dolini, odmah iza solidno asfaltiranih glavnih puteva, počinju prašnjave ulice i siromašna naselja u kojima su karton, lim i blato najčešći građevinski materijal, u kojima je tekuća voda luksuz, a pranje veša se uglavnom obavlja na potoku.Ali siromaštvo ipak nije najveći problem koji ova zemlja ima. Prema zvaničnim podacima, trećina odrasle populacije inficirana je virusom side, što je najveći procenat na svetu. Životni vek je 37 godina, a još iz 2007. godine potiče podatak da je u zemlji koja ima manje od milion stanovnika, bez oba roditelja bilo 70.000 dece.

Poštovanje kralja deo je tradicije Svazija (kao i poligamija), ali i tu se stvari menjaju. U septembru 2008. godine slavio se 40. rođendan sadašnjeg kralja Msvatija III i 40 godina sticanja nezavisnosti.Svih 13 kraljevih žena otišlo je tada u inostranstvo u šoping, zbog čega su izbile velike demonstracije u kojima je učestvovalo 10.000 ljudi, većinom žena. Jedna od parola je bila “Mi umiremo dok oni lete”.

Kraljevina Svazilend smeštena je između Mozambika i Južne Afrike, izgleda kao mali, siromašni brat velikog komšije i, u odnosu na brzu, pulsirajuću Južnoafričku Republiku, deluje pomalo oronulo i uspavano. Ova uspavanost sa sobom nosi i mir, koji se oseti čim se pređe granica poslednje apsolutne kraljevine u Africi.

Rasne tenzije nema, a kriminala je malo, i to onog “običnog“. Po zemlji se putuje mini autobusima.Mada je Mbabane glavni grad, dolina Ezulvini (Nebeska dolina) u njegovoj blizini već je vekovima sedište kraljevske porodice. Srce doline je Lobamba, mada ovo mesto na prvi pogled ne odaje da ima tako važnu ulogu.

POGLEDAJTE BONUS VOIDEO:

Šta omiljena seks poza govori o vama?

(Avaz.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track