Prikaži najnovije vesti
smrtonosni virus, ebola, Uganda, zaraženi Srbi
Alarmantno: Virus ubija u Ugandi

Ovako ebola stiže u Srbiju

Društvo 23

Vlasti u Ugandi još uvek nisu zatvorile aerodrom u Kampali, zbog Čega je širenje strašne bolesti po Evropi, pa tako i u naŠoj zemlji, realan scenario

BEOGRAD - Napeto.
Srpski radnici firme „Energoprojekt“ i dalje se nalaze u Kampali, glavnom gradu Ugande, u kojem se proširio virus ebole, o čemu je Kurir juče pisao. Ukupno šezdeset naših državljana je u ovom gradu i izloženo je smrtonosnom virusu koji razara ljudsko telo u rekordnom roku.

U Ministarstvu spoljnih poslova rekli su nam da ovi radnici nisu ugroženi.

- Prema informacijama kojima raspolaže srpska ambasada u Najrobiju i koje smo dobili od našeg počasnog konzula u Ugandi, kao i iz „Energoprojekta“, srpski državljani koji su tamo nisu zdravstveno ugroženi i nisu u karantinu. Zaposleni u ambasadi u Najrobiju su u stalnom kontaktu s njima i dobili smo sve instrukcije za preventivnu zaštitu - rekli su nam u resornom ministarstvu.

Nadležni iz Ministarstva zdravlja saopštili su da je od virusa ebole u Ugandi 35 osoba obolelo, a 14 umrlo.

- Među našim državljanima koji žive i rade u Ugandi nema panike. Nastavićemo da pratimo razvoj situacije i preduzećemo mere u skladu s preporukama Svetske zdravstvene organizacije - saopštili su iz ministarstva.

Epidemija ebole izbila je u selu Njansviga, a jedan od zaraženih seljaka je došao do bolnice u Kampali, gde je uz krvarenje umro u strašnim mukama. Čim se pročulo da je zaraženi bolesnik preminuo, drugi pacijenti su, iz straha da ne dobiju virus, bežali iz bolnice.

Jeziv virus

♦ Ebola je najopasniji virus, za koji nema leka.
♦ Od njega umre oko 90 odsto obolelih.
♦ Na čoveka se prenosi preko životinja, najčešće majmuna, a onda se širi s bolesnog čoveka na zdravog preko krvi ili dodirom.
♦ Simptomi su visoka temperatura, proliv, krvarenje iz usta, nosa i ušiju.
♦ Dok lekari shvate šta je u pitanju, svi koji su bili izloženi virusu uglavnom umiru, upozoravaju svetski medicinski stručnjaci.
♦ Inkubacija može trajati od 24 sata do 21 dan.
♦ Obolelom virus razara organizam, a može umreti u roku od 24 sata.

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir