Alarmantno: Virus ubija u Ugandi

Ovako ebola stiže u Srbiju

Društvo

Autor:

Vlasti u Ugandi još uvek nisu zatvorile aerodrom u Kampali, zbog Čega je širenje strašne bolesti po Evropi, pa tako i u naŠoj zemlji, realan scenario

smrtonosni virus, ebola, Uganda, zaraženi Srbi

Ministarstvo: Među našim državljanima koji žive i rade u Ugandi nema panike

BEOGRAD - Napeto.
Srpski radnici firme „Energoprojekt“ i dalje se nalaze u Kampali, glavnom gradu Ugande, u kojem se proširio virus ebole, o čemu je Kurir juče pisao. Ukupno šezdeset naših državljana je u ovom gradu i izloženo je smrtonosnom virusu koji razara ljudsko telo u rekordnom roku.

U Ministarstvu spoljnih poslova rekli su nam da ovi radnici nisu ugroženi.

- Prema informacijama kojima raspolaže srpska ambasada u Najrobiju i koje smo dobili od našeg počasnog konzula u Ugandi, kao i iz „Energoprojekta“, srpski državljani koji su tamo nisu zdravstveno ugroženi i nisu u karantinu. Zaposleni u ambasadi u Najrobiju su u stalnom kontaktu s njima i dobili smo sve instrukcije za preventivnu zaštitu - rekli su nam u resornom ministarstvu.

Nadležni iz Ministarstva zdravlja saopštili su da je od virusa ebole u Ugandi 35 osoba obolelo, a 14 umrlo.

- Među našim državljanima koji žive i rade u Ugandi nema panike. Nastavićemo da pratimo razvoj situacije i preduzećemo mere u skladu s preporukama Svetske zdravstvene organizacije - saopštili su iz ministarstva.

Epidemija ebole izbila je u selu Njansviga, a jedan od zaraženih seljaka je došao do bolnice u Kampali, gde je uz krvarenje umro u strašnim mukama. Čim se pročulo da je zaraženi bolesnik preminuo, drugi pacijenti su, iz straha da ne dobiju virus, bežali iz bolnice.

Jeziv virus

♦ Ebola je najopasniji virus, za koji nema leka.
♦ Od njega umre oko 90 odsto obolelih.
♦ Na čoveka se prenosi preko životinja, najčešće majmuna, a onda se širi s bolesnog čoveka na zdravog preko krvi ili dodirom.
♦ Simptomi su visoka temperatura, proliv, krvarenje iz usta, nosa i ušiju.
♦ Dok lekari shvate šta je u pitanju, svi koji su bili izloženi virusu uglavnom umiru, upozoravaju svetski medicinski stručnjaci.
♦ Inkubacija može trajati od 24 sata do 21 dan.
♦ Obolelom virus razara organizam, a može umreti u roku od 24 sata.

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Nisu ni prve dame iz okolnih zemalja skromnije obučene, ipak one treba da prezentuju zemlju iz koje dolaze Branko Radun, politički analitičar

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!