OVAKO PLJAČKAJU: Đilasovi doglavnici ojadili grad za 200.000 evra
Foto: Zorana Jevtic

Kako Dragan Đilas i njegovi ljudi krše zakon

OVAKO PLJAČKAJU: Đilasovi doglavnici ojadili grad za 200.000 evra

Beograd -
„Gradska čistoća“ sklopila nekoliko nezakonitih ugovora s PR agencijom „Hedlajn“, čiji je vlasnik Marina Grihović, nevenčana supruga Đilasovog portparola Ivana Nikolića

BEOGRAD - Baš ih briga za zakon!

JKP „Gradska čistoća“ prekršilo je Zakon o javnim nabavkama i dodelilo milionski posao firmi na čijem čelu je nevenčana žena jednog od najbližih Đilasovih saradnika!Ova kompanija je, naime, od 2009. godine sklopila nekoliko ugovora vrednih više od 200.000 evra sa PR agencijom „Hedlajn“, koju drži Marina Grihović, nevenčana supruga Ivana Nikolića, portparola i jednog od najbližih saradnika gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa, pokazuje istraživanje Balkanske mreže za istraživačko novinarstvo (BIRN).„Gradska čistoća“ je tako 2011. sklopila ugovor s „Hedlajnom“ vredan 4,2 miliona dinara, ali je izbegla obavezu javnog oglašavanja propisanu Zakonom o javnim nabavkama tako što je ugovor podelila na dva dela. Ovo gradsko preduzeće je s „Hedlajnom“ prvo u maju 2011. potpisalo ugovor za PR usluge vredan dva miliona dinara, a samo sedam dana nakon toga i ugovor o medijskom konsaltingu od 2,2 miliona dinara. Pošto je vrednost ugovora pojedinačno manja od tri miliona, izbegnuto je javno oglašavanje, koje je obavezno za sve ugovore vrednije od tri miliona.Državni revizor je u ispitivanju ovog sumnjivog sporazuma utvrdio da su PR i medijski konsalting istovrsne usluge te da je ove nabavke „Čistoća“ trebalo da sprovede kao jednu, i to u otvorenom postupku.Istraživanje BIRN pokazuje da je JKP „Gradska čistoća“ na isti način sklapalo ugovore sa agencijom „Hedlajn“ u periodu od 2009. do 2012, ukupne vrednosti 20 miliona dinara.

Ugovor između „Čistoće“ i „Hedlajna“
Ugovor između „Čistoće“ i „Hedlajna“

Grihovićeva: Ne mogu da pričam, na rođendanu sam Vlasnica „Hedlajna“ Marina Grihović, inače nevenčana supruga Ivana Nikolića, Đilasovog portparola i desne ruke vođe DS, potvrdila je za Kurir da je njena firma sklopila dva ugovora sa JKP „Gradska čistoća“, ali tvrdi da u tome nema ničeg nezakonitog.- Da, sklopljena su dva ugovora na ime medijskog konsaltinga i PR, ali u tome nema ničeg nezakonitog - rekla je Grihovićeva, a na pitanje zašto je to urađeno u razmaku od sedam dana i gotovo za iste namene, ona je rekla da je na dečjem rođendanu i da ne može da priča, obećavši da će se javiti za tri minuta. Do zaključenja ovog broja vlasnica „Hedlajna“ nas nije pozvala.

Za trgovinu uticajem do 10 godina zatvora

Krivično delo trgovina uticajem iz člana 366 Krivičnog zakona predviđa zatvor od tri meseca do pet godina onome ko „zahteva ili primi nagradu ili drugu kakvu korist za sebe ili drugog, neposredno ili preko trećeg lica, da korišćenjem svog službenog ili društvenog položaja ili stvarnog ili pretpostavljenog uticaja posreduje da se izvrši ili ne izvrši neka službena radnja“.„Ko utiče da se ne izvrši službena radnja koja bi se morala po zakonu izvršiti, kazniće se od jedne do osam godina.“ Ako je za posredovanje primljena i naknada, počinilac će biti kažnjen od dve do 10 godina.Zbog ovoga je pao Sanader!

Ovako „Hedlajn“ trguje uticajem: Mi znamo prave ljude!

Agencija „Hedlajn“ je na svom sajtu jasno pokazala koji im je glavni adut - „poznaju prave ljude“! Napisali su da imaju „odnose sa uticajnom javnošću i Vladom“, i tako preporučili klijentima da koriste njihove usluge ukoliko žele da uspeju. Među tim „pravim ljudima“ je verovatno i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, koji je blizak prijatelj vlasnika agencije.„‘Hedlajn’ je tim s velikim iskustvom u radu i društvenim institucijama. Mi poznajemo zakone, procedure, na koja vrata treba zakucati. Mi poznajemo ljude“, pohvalili su se iz „Hedlajna“ na svom sajtu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track