OVO JE ZANIMANJE SNOVA U SRBIJI: Plata im je 1.800 evra, a na posao ne čekaju ni dana!
Foto: Reuters

Najtraženiji i najperspektivniji posao

OVO JE ZANIMANJE SNOVA U SRBIJI: Plata im je 1.800 evra, a na posao ne čekaju ni dana!

Društvo -

BEOGRAD - Prosečna plata od skoro 142.000 dinara, mogućnost zaposlenja bez čekanja na listi Nacionalne službe za zapošljavanje, pogodnosti i bonusi - zvuči primamljivo?

Prošle godine, prosečna plata onih koji se bave računarskim programiranjem i konsultantskom delatnošću, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, iznosila je 141.986. dinara. Nije nepoznanica da je ovo jedno od najtraženijih i najperspektivnijih zanimanja današnjice, a to su potvrdili i iz Nacionalne službe za zapošljavanje. “Većina programera se odmah zaposli, tako da ne postoji lista čekanja za ovaj posao”, kažu iz NSZ.

Ovo je svakodnevica programera u Srbiji.

Nemanja D. (33) je programer iz Zrenjanina. Ovim poslom se bavi od malena, tačnije od kada je dobio svoj prvi komodor 128 računar, pomoću kojeg se upoznao sa programskim jezicima. U srednjoj školi je osnovao svoju prvu firmu, a danas je suvlasnik jednog poznatog sajta.

Foto: AP
Foto: AP

"Zapravo, nikad nisam ni tražio posao. Struka za koju sam se opredelio daje mnogo izbora, a ja smatram da je najbolje biti sam svoj gazda, pa sam odlučio da osnujem svoju firmu. Prema onome što znam, u Srbiji početna plata programera iznosi između 450 i 600 evra, dok oni iskusniji primaju platu i do 3.000 evra. Moja zarada varira iz meseca u mesec, ali sa njom mogu pristojno da živim, da platim stan, troškove, svakodnevne potrepštine, odmor i slično", objašnjava ovaj programer iz Zrenjanina.

N. T. (24), koji se bavi istim poslom, počeo je da radi kao frilenser još na fakultetu.

"To mi je obezbedilo novac za školovanje, stan i komunalije. Čim sam završio studije, poslao sam CV i odmah dobio posao. Već godinu dana radim za jednu beogradsku IT firmu kao veb diveloper i prezadovoljan sam", priča ovaj mladić.

Prema njegovim rečima, postoje različiti stupnjevi u karijeri, a plata varira od 400 do nekoliko hiljada evra. Pored plate, firme daju i različite bonuse svojim zaposlenima.

"Od kada sam se zaposlio, ne razmišljam o novcu kao ranije. Uspevam da platim stan, troškove, hranu i odeću, putovanja i plus da uštedim. Međutim, za neku ozbiljniju investiciju, kao što je recimo stan ili auto, neophodno je podići kredit", kaže N. T.

Oba sagovornika smatraju da je IT sektor posao 21. veka, jer je globalnog karaktera, neprestano se razvija, a ljudi su sve više opsednuti internetom i tehnologijom.(24sata.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track