PADOBRANAC: Neustrašivi Feliks probija zvučni zid
Foto: Reuters

Sa 37 kilometara visine

PADOBRANAC: Neustrašivi Feliks probija zvučni zid

Planeta -
Moguće je da mu se u toku skoka pojave mehurići u krvi ili da mu pluća eksplodiraju

ROZVEL - Austrijski padobranac i ekstremni sportista Feliks Baumgartner, poznat kao Neustrašivi Feliks, u utorak će pokušati da izvede najveći podvig u svom životu, najviši i najbrži slobodni pad u istoriji. Opremljen kamerama, 43-godišnji bivši vojni padobranac treba da skoči iz kapsule koju će balon podići na visinu od 37 kilometara, blizu Rozvela, u Novom Meksiku.

Ako preživi, mogao bi da bude prvi padobranac koji će probiti zvučni zid. Ako ne preživi, tragičan pad bi mogao da bude prenošen direktno preko interneta. Želja mu je da nadmaši rekord Džoa Kitingera iz 1960. godine, koji je skočio sa visine od 31. kilometra. Kitingerova brzina od 988 kilometara na sat je bila blizu toga da bude brža od zvuka.

Bamugartner koji se priprema za skok pet godina napravio je dva probna skoka u oblasti Rozvela, sa visine od 24 kilometara u martu i 28,97 kilometara u julu.

Dok on i njegov tim stručnjaka uviđaju koje su opasnosti, uključujući da se pojave mehurići u krvi ili da pluća eksplodiraju, oni imaju poverenja u svoja rešenja. Poduhvat je odložen od danas za sutra zbog vremenskih uslova, a članovi njegovog tima navode da su vremenske prognoze dobre i da očekuju da će sutra izvesti skok. Baumgartner skočio je više od 2.500 puta iz aviona i helikoptera, kao i sa nebodera i čuvenih građevina među kojima je zgrada od 101 sprata na Tajvanu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track