PAKAO ZA RADNIKE: Makedonija prva u Evropi po broju radnika poginulih na radnom mestu
Foto: Thinkstock

Crna statistika

PAKAO ZA RADNIKE: Makedonija prva u Evropi po broju radnika poginulih na radnom mestu

Severna Makedonija -

Sa šest poginulih na 100.000 radnika na radnom mestu u 2014, Makeodnija je evropski lider u broju smrtnih slučajeva na radnom mestu, pokazuju crne cifre evropske statističke organizacije Eurostat i Makedonskog udruženja za zaštitu na radu.

Iza Makedonije po broju radnika poginulih na radu su Litvanija i Letonija, dok je Holandija najbezbednija za radnike sa statističkih 0,64 smrti na 100.000 radnija.

U Makedoniji se nastavlja katastrofalni trend: koliko juče u Skoplju u garaži "Solunski kongres" poginuo je radnik koji je popravljao zaglavljeni lift. Bio je još živ kad je stigla Hitna pomoć, ali u bolnici je preminuo.

Ekonomski analitičar Branimir Jovanović podseća da je ovo samo jedan od 14 radnika koji svake godine poginu u Makedoniji. Njegova analiza pokazuje da je pogibija radnika na radnom mestu u Makedoniji triput viša od proseka u EU i ubedljivo najviša u Evropi.

Branimir Jovanović: Makedonija je pakao za radnike (Foto: Printscreen YouTube)
Branimir Jovanović: Makedonija je pakao za radnike (Foto: Printscreen YouTube)

"Makedonija je pakao za radnike. Praksa kršenja prava radnika pri zaštiti na radu je redovna. Postoje tri razloga za to. Prvo, poslodavci žele da uštede, pa ne daju radnicima zaštitnu opremu ili im ne obezbeđuju obuku o zaštiti na radu. Drugo, državne institucije koje treba da obezbede poštovanje tih prava ne rade svoj posao jer su u dosluhu s poslodavcima. I treće, radnici nemaju sindikate koji bi mogli da traže poboljšanje ove situacije", kaže on.

Prema izveštaju Makedonskog udruženja za zaštitu na radu, 2015. na poslu je poginulo 39 radnika, a 105 je povređeno. Večina njih radila je u poljoprivredi, građevinarstvu i rudarstvu.

"Stopa povreda na radu u 2015. bila je 16,69 odsto, što znači da se na svakih 100.000 radnika na radnom mestu povredi 14-15", navodi se u izveštaju.

(Sloboden pečat)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track