MILO OPET ODNEO POBEDU: Nova vlada DPS, SD i manjine, premijer Duško Marković
Foto: Profimedia

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori

MILO OPET ODNEO POBEDU: Nova vlada DPS, SD i manjine, premijer Duško Marković

Crna Gora -

U Crnoj Gori se danas održavaju parlamentarni izbori, a biračka mesta otvorena su širom zemlje u jutros u 07.00 sati. Na izborima se bira 81 poslanik, a pravo glasa ima 528.817 birača upisanih u birački spisak. Na izborima učestvuje 17 lista, a izborni cenzus je tri odsto.

22:50 - Kurir ekskluzivno: Kandidat za premijera ispred DPS biće Duško Marković

Milu Đukanoviću i DPSu biće potrebne manjinske stranke i SD da formiraju vladu, a možda im se priključi neka od stranaka iz koalicije Ključ. Kako Kurir ekskluzivno saznaje, kandidat za premijera iz redova DPS biće verovatno Duško Marković!

11:35 - CDT saopštio: Niko nema apsolutnu većinu - DPS 35, opozicija 40 mandata

Nijedan učesnik parlamentarnih izbora nije osvojio apsolutnu većinu, što znači da nijedna lista ne može samostalno formirati vlast, navode iz CDT-a. Oni su obradili 100% uzorka.

- Uživo iz štaba DPS-a: Izvojevali smo još jednu pobedu

- Rezultati na obrađenosti uzorka na 95,2 odsto

22:42 - Rezultati na 94 odsto uzorka

22:38 - Ovako izgleda trenutni raspored mandata

22:15 - Opozicija proglasila pobedu

Član Demokratskog fronta Emilo Labudović proglasio je pobedu opozicije na današnjim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori. Kako je naveo, građani su dali najbolji odgovor jer je izlaznost preko 70 odsto.

- Mi ćemo pobedu slaviti na način koji priliči, građani nemaju razloga da organizuju bilo kakav vid proslave pobede -rekao je on.

On je podsetio da su juče privođeni aktivisti Demokratskog fronta, a da će večera, kako je kazao, Crna Gora u svojim domovima proslaviti pobedu.

22:05 - DPS na 35 mandata - rezultati na osnovu 84 odsto obrađenog uzorka

Podsećamo, izborni cenzus u Crnoj Gori je 3 odsto.

- DPS 40,7% - 35 mandata

- DF 21% - 18 mandata

- Ključ 10,5% - 9 mandata

- Demokrate 9,8% - 8 mandata

- SDP 5,3% - 4 mandata

- Bošnjačka stranka 4,0% - 3 mandata

- SD 3,1% - 2 mandata

- HGI 0,5% - 1 mandat

- Zbirna izborna lista albanskih partija 2,2 % - 1 mandat

22:00 - CeMi: Prebrojano 80,2 odsto glasova

21:51 - Prema CEMI-jevom uzorku prebrojanih glasova od 64,9 odsto, DPS i dalje vodi sa 40,9 odsto, a slede DF sa 20,6, Ključ sa 10,7 odsto, Demokrate Crne Gore (Aleksa Bečić) sa 9,7 odsto, Socijaldemokratska partija Ranka Krivokapića sa 4,9 odsto, Bošnjačka stranka sa 3,4 odso i Socijaldemokrate sa tri odsto.

Na osnovu ovog uzorka, u parlament će ući manjinske stranke Hrvatska građanska inicijativa, Bošnjačka stranka i jedna albanska izborna lista, rekao je analitičar Srdjan Vukadinović.

21:32 - Iz Centra za monitoring i istraživanje (CEMI) saopšteno je večeras da je, na osnovu 30,1 odsto obrađenog uzorka, DPS osvojio 41,2 odsto glasova na parlamentarnim izborima.

Demokratski front (DF), prema do sada obrađenim podacima, ima 21,8 posto, a Velika koalicija Kljuc 10,8 odsto glasova. Slede Demokrate Alekse Bečića sa 9,3 odsto, SDP je osvojio 4,4 odsto glasova. Bošnjacka stranka osvojila je 2,9 odsto, koliko je pripalo i Socijaldemokratama Ivana Brajovica.Na izborima je biračko pravo iskoristilo 73,2 odsto gradana. Ovi izbori bili su deseti od uvodenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori, a cetvrti nakon obnove nezavisnosti, a ucestvovalo je 17 izbornih lista.

21.10 - Na osnovu 36 posto obrađenih glasova, koje prenosi CDM, situacija je sledeća:

DPS - 40,9, posto, DF - 21,6 posto, Ključ - 10,6 posto, Demokrate - 9,6 posto,SAD - 4,6 posto

Demokratski front je na prvoj konferenciji saopštio da "prema prvim rezultatima, opozicija pobeđuje", prenele su "Vijesti", čiji je portal u međuvremenu proradio, nakon što je nakratko bio oboren.

20:00 - U Crnoj Gori su večeras u 20 sati zatvorena biračka mesta na parlamentarnim izborima za 81 poslanika skupštine. Izbore prati više od 2.607 posmatrača, od toga oko 500 stranih.

Prema podacima CDT-a i CEMI, izlaznost građana na parlamentarne izbore u Crnoj Gori je 73,2 odsto

19:00 - Do 18 sati u Crnoj Gori je glasalo oko 65,5 odsto ili oko 346.710 građana, prema podacima CDT-a.

17.52 - Do 17 sati na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori glasalo je 61,2 odsto birača, saopstio je CEMI. Prema podacima CEMI-ja u Podgorici je, do 17 sati, glasalo 64 posto birača, u centralnoj regiji bez Podgorice 68,1 posto, na primorju 55, 1 posto, a na severu 59,6 posto, saopštio je CEMI.

foto printscreen CdM/Iva Mandić
foto printscreen CdM/Iva Mandić

17.41 - Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore je demantovalo je da je bilo "masovnih tuča" na biračkim mestima u Rožajama prilikom glasanja na poslaničkim izborima i saopštilo da je tamo za sada sve mirno.

Ipak, po navodima crnogorskog Ministarsva unutrašnjih poslova, u Rožajama je bilo narušavanje javnog reda i mira kada je A.D, ispred glasačkog mesta u "Osovnoj školi 25. maj", uvredio predsednika Opštinskog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) B.K.

16:43 - Do 16 sati u Crnoj Gori glasalo je 56.1 odsto birača, prema podacima CDT-a

15:20 - Na šest biračkih mesta u Rožajama izbila je masovna tuča, saopštili su iz Centra za monitoring. Saopšteno da je zbog tuče intervenisalo nekoliko desetina pripadnika Uprave policije.

"Pozivamo sve predstavnike političkih partija da se uzdrže od nasilja i Specijalno državno tužilaštvo da preduzme hitne radnje", saopšteno je iz CEMI-ja.

Na konferenciji za medije CEMI-ja je saopšteno da "dešavanja u Rožajama na 6 biračkih mjesta predstavljaju najveće narušavanje izborne procedure tokom današnjeg dana".

foto printscreen vijesti.me/Savo Prelević
foto printscreen vijesti.me/Savo Prelević

15:08 - Na parlamentarnim i lokalnim izborima u Crnoj Gori do 13 sati glasalo je 39,9 odsto birača, saopštio je Centar za monitoring i istraživanje (CEMI). Podaci CEMI-ja pokazuju da je u Podgorici glasalo 40,2 odsto birača, u centralnoj regionu bez Podgorice 45,4 odsto, na severu 41 odsto, dok je u južnom regionu glasalo 34,6 odsto građana sa biračkim pravom, prenosi RTCG.

11:50 - Funkcioner URA iz Bijelog Polja tvrdi da je napadnut nakon što je slikao kupovinu glasova.

11:36 - Na biračkom mestu 116a, Tuzi, Podgorica, došlo do kraćeg prekida glasanja zbog spora između članova biračkog odbora, javlja CDT.

11:32 - Biračko mesto broj 46 u Baošićima u Herceg Novom ponovo je otvoreno, pošto je bilo zatvoreno jer se aparat za elektronsku identifikaciju birača , sat nakon otvaranja biračkog mesta, pokvario. Do tada je glasalo 35 građana. Reporter "Vijesti" javlja da se sada prešlo na stari način glasanja.

11:30 - Na biračkom mjestu 84c u OŠ "Božidar Vuković Podgoričanin" u Podgorici pozvani su predstavnici DIK I OIK zbog sumnji da partijska aktivistkinja vrši pritisak na birače.

11:22 Izlaznost do 11 časova je 20.7 odsto podaci su CEMI.

Izbore prati više od 2.607 posmatrača, od toga oko 500 stranih.

Biračka mesta biće zatvorena u 20,00 časova, a prvi nezvanični rezultati biće objavljeni oko 21.00 sat.

foto printscreen vijesti.me/Savo Prelević
foto printscreen vijesti.me/Savo Prelević

Uoči izbora, lider Demokratske partije socijalista, koja ima najviše izgleda za pobedu, Milo Đukanović, optužio je Rusiju da zaspisanjem dela opozicije novcem u predizbornoj kampanji pokušava da poremeti napredovanje te zemlje ka članstvu u NATO .

Za Moskvu su, kako kaže u intervjuu za Rojters, predstojeći parlamentarni izbori u Crnoj Gori poslednja šansu da zaustavi težnje balkanskog regiona ka integraciji u EU i NATO.

Opozicija s druge strane, navodi Rojters, optužuje Đukanovića da se "služi taktikom zastrašivanja, da sprovodi nepotizam i da Crnu Goru tretira kao lično vlasništvo".

Britanska agencija navodi da se Đukanović, posle 25 godina rukovođenja Crnom Gorom, suočava sa najvećim izbornim izazovom koji mu postavljaju opozicione stranke.

Prema toj agencij on se suočava sa dva glavna opoziciona saveza, koji predstavljaju mešavinu prosrpskih i prozapadnih partija.

AP ističe da se glasači nalaze pred izborom - ili da zemlja nastavi "prozapadnim" putem ka NATO ili da se vrati tradicionalnom savezniku Rusiji. Američka agencija navodi da su pred Crnom Gorom najznačniji izbori od izglasavanja odluke o nezavisnosti od Srbije pre deset godina.

Ishod bi eventualno mogao da ugrozi proces proširenja EU i NATO u Jugoistočnoj Evropi i pokaže da je Moskva odlučna da povrati uticaj u regionu od stratškog značaja, ocenjuje ta agencija.

U analizi slovenačkog Ifimisa navodi se da će birači imati priliku da biraju između relativne stabilnosti ili neizvesnosti, koja može dovesti do destabilizacije Crne Gore i regiona.

Smatra se, naime, da je važno da na izborima Crna Gora samostalno izabere svoj put u budućnost bez uticaja spoljnih faktora, pogotovo ne onih koji destabiliziraju ili mogu destabilizovati tu državu.

U analizi se ocenjuje da se radi o dosada najprljavijoj i najnegativnijoj kampanji, koja se u osnovi svela na "referendum o liku i delu" Mila Đukanovića, aktualnog predsednika Vlade Crne Gore i predsednika DPS.

Odnos snaga je, prema tom istraživanju, između proevropskog vladajućeg bloka i opozicije dosta tesan, pa bi zbog toga aktualnim političkim odnosima garant političke i ekonomske stabilnosti mogla biti stranka SD, koja je nastala posle rascepa u Socijaldemokratskoj partiji (SDP) Ranka Krivokapića i koja je posle 18 godina koaliranja sa Đukanovićem i DPS nedavno im potpuno okrenula leđa i počela da deluje kao najveći kritičar vlasti.

(Tanjug/Vijesti.me)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track