PATRIJARH IRINEJ: Ne vidim ništa loše u tome da papa poseti Srbiju
Foto: Zorana Jevtić, Profimedia, Reuters

Poglavar SPC za Sputnjik

PATRIJARH IRINEJ: Ne vidim ništa loše u tome da papa poseti Srbiju

Društvo -
BEOGRAD - Srpski patrijarh Irinej izjavio je da se ne protivi tome da poglavar Katoličke crkve Franja poseti Srbiju, ali da je bitno da li on dolazi kao državnik (šef države Vatikan) ili kao rimski episkop.

"I jedno i drugo zna se u Crkvi kako se priprema i dešava. Posmatrano sa aspekta crkve i sa mog ličnog aspekta, to je veliki, značajan dogadjaj, poseta predstavnika jedne crkve i ja tu ne vidim ništa lose", izjavio je patrijarh Irinej u intervjuu za ruski Sputnjik.

Govoreći o pismu koje je Srpska pravoslavna crkva (SPC) uputila papi povodom pokušaja kanonizacije zagrebačkog nadbiskupa u vreme Drugog svetskog rata i genocida nad Srbima u Hrvatskoj, kardinala Alojzija Stepinca, patrijarh je kazao da je u tom pismu navedeno ono što SPC zna o Stepincu i da je papa predložio formiranje komisije koja će se baviti tim slučajem.

"Njemu lično je stalo da dođe do saznanja koji su to razlozi da je među dva tako bliska hrišćanska naroda (srpskog i hrvatskog) prisutna takva mržnja i neprijateljstvo koji su se pokazali u minulim vremenima i da se formira komisija koja će tražiti korene svega toga", rekao je poglavar SPC.

On je dodao da su zločini nad Srbima u Hrvatskoj jedan od razloga zbog kojih se poseta pape Srbiji "pomiče u kasnije vreme".

Patrijarh je u intervjuu ocenio da Srbi na Kosovu i dalje stradaju i da bi se mnogi izbegli vratili u svoje gradove, ali da ne mogu jer su njihove kuće srušene, a imanja uzurpirana.

"Oni koji su se vratili nisu tamo naišli na prijem, nego se čini sve da im se onemogući opstanak i mnogi zločini i nedela se i danas se dešavaju, ostaju neotkrivena i nekažnjena. To vide oni koji mnogima kroje kapu, prave se da ne vide i ne znaju, a sve znaju", rekao je srpski patrijarh.

On je dodao da je crkva jedina koja čuva svetinje od rušenja na Kosovu i da pitanje položaja i imovine SPC na Kosovu "treba da rešavaju neki forumi, da se iznese ili u Evropi ili u Ujedinjenim nacijama".

"Nadamo se da će kod mnogih progovoriti i savest, saznanje i svest da je to uvek bilo srpsko. A što nas danas tamo nema, krivica je onih koji su omogućili da budemo proterani i posebno što nam nisu omogućili da se vratimo", rekao je poglavar SPC.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track