Patrijarhov apel državnom vrhu: Od dva zla izaberite manje

Politika

Autor:

Obraćamo vam se u ime SPC očinski i bratski, sa poštovanjem i poverenjem u vašu pravoslavnu hrišćansku savest i u vaše osećanje rodoljublja i državničke odgovornosti, navodi se u poruci patrijarha Irineja

patrijarh Irinej,

BEOGRAD - Patrijarh Irinej apelovao je danas, u ime Srpske pravoslavne crkve (SPC) na državni vrh Srbije da ne izneveri predizborno obećanje i izborno poverenje i da u ovom "burnom i smutnom" vremenu "ni pod kakvim uslovima ne preda, ne izda, niti proda Kosovo i Metohiju".

"Mi, arhijereji Srpske Pravoslavne Crkve, uvereni da predstavljamo i izražavamo stav svih njenih vernika, smatramo svojom svetom dužnošću da vas na to obećanje podsetimo i da vas uverimo da očekujemo, kao i ogromna većina našeg naroda, da ga održite. To činimo upravo sada jer smo potpuno svesni tragike trenutka i bremena odgovornosti na vašim plećima", poručio je patrijarh srpski u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Ukazujući na najvažnije predizborno i neposredno postizborno obećanje "vas koji ste dobili narodno poverenje da u burnom i smutnom vremenu vodite državni brod Srbije bilo je da ni pod kakvim uslovima nećete ni predati, ni izdati, ni prodati Kosovo i Metohiju, istorijsku Staru Srbiju".

U apelu upućenom predsedniku Tomislavu Nikoliću, premijeru Ivici Dačiću i prvom potpredsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću, patrijarh ističe da u ovom, za Srbiju i srpstvo teškom i presudnom - a možda i sudbonosnom trenutku, Crkva upućuje apel zbog kratkoće vremena, ali i, kako se navodi, laži, koje se provlače kroz medije o tome da "Crkva ćuti o Kosovu".

"Obraćamo vam se u ime Srpske Pravoslavne Crkve očinski i bratski, sa poštovanjem i poverenjem u vašu pravoslavnu hrišćansku savest i u vaše osećanje rodoljublja i državničke odgovornosti", navodi se u patrijarhovoj poruci.

Patrijarh podseća da nada, ipak, ne umire i da će "kada se raziđu tmasti oblaci, sijati sunce".
"Sutra je u našoj Crkvi nedelja poklonjenja Krstu, a uskoro će praznik Vaskrsenja. Kada su pred nama dva zla, manje zlo je najbolje rešenje. Verujemo u ljubav i pomoć Božju kako nama tako i svim ljudima dobre volje", poručio je patrijarh Irinej.

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (124)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • urke

  urke

  Svaka cast Patrijarhu, ovaj apel je misljenje 90% ljudi u Srbiji koji znaju sta znaci ponos i koji ne prodaju veru za veceru.

  87 Odgovori 
 • Nislijka

  Nislijka

  Preosveceni, mi, prost narod znamo koje je zlo gore- izgubiti sebe, kleknuti i staviti glavu na panj EU i ostalim zlotvorima nase napacene zemlje ! Dace Gospod Milostivi preblagi da prevlada razum i da nasi politicari kazu NE ucenama ! Pocnite sa molebanima, molim vas !

  82 Odgovori 
 • Milivoje

  Milivoje

  Vaša Svetosti, hvala za upućeni apel državi u ime svih nas, pravoslavnih vernika kojima je sveto KiM u srcu. Daće Bog da će Vaš apel imati ko da čuje.

  79 Odgovori 

Poslednji komentar

 • Stefan_D

  Stefan_D

  Gavrane, bilo bi za čitaoce "Kurira" interesantno, da bar jednom nedeljno, neko ko je zadužen za praćenje komentara, izabere po pet tvojih i Vaskovih komentara, za koje misli da su najgluplji i stavi ih na glasanje, da čitaoci izaberu koji komentar je najgluplji.

  1 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Šešelj je prilika da se Srbija obračuna s prošlošću Bakir Izetbegović, član Predsedništva BiH

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!