Prikaži najnovije vesti
patrijarh Irinej,

Patrijarhov apel državnom vrhu: Od dva zla izaberite manje

Politika 372

Obraćamo vam se u ime SPC očinski i bratski, sa poštovanjem i poverenjem u vašu pravoslavnu hrišćansku savest i u vaše osećanje rodoljublja i državničke odgovornosti, navodi se u poruci patrijarha Irineja

BEOGRAD - Patrijarh Irinej apelovao je danas, u ime Srpske pravoslavne crkve (SPC) na državni vrh Srbije da ne izneveri predizborno obećanje i izborno poverenje i da u ovom "burnom i smutnom" vremenu "ni pod kakvim uslovima ne preda, ne izda, niti proda Kosovo i Metohiju".

"Mi, arhijereji Srpske Pravoslavne Crkve, uvereni da predstavljamo i izražavamo stav svih njenih vernika, smatramo svojom svetom dužnošću da vas na to obećanje podsetimo i da vas uverimo da očekujemo, kao i ogromna većina našeg naroda, da ga održite. To činimo upravo sada jer smo potpuno svesni tragike trenutka i bremena odgovornosti na vašim plećima", poručio je patrijarh srpski u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Ukazujući na najvažnije predizborno i neposredno postizborno obećanje "vas koji ste dobili narodno poverenje da u burnom i smutnom vremenu vodite državni brod Srbije bilo je da ni pod kakvim uslovima nećete ni predati, ni izdati, ni prodati Kosovo i Metohiju, istorijsku Staru Srbiju".

U apelu upućenom predsedniku Tomislavu Nikoliću, premijeru Ivici Dačiću i prvom potpredsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću, patrijarh ističe da u ovom, za Srbiju i srpstvo teškom i presudnom - a možda i sudbonosnom trenutku, Crkva upućuje apel zbog kratkoće vremena, ali i, kako se navodi, laži, koje se provlače kroz medije o tome da "Crkva ćuti o Kosovu".

"Obraćamo vam se u ime Srpske Pravoslavne Crkve očinski i bratski, sa poštovanjem i poverenjem u vašu pravoslavnu hrišćansku savest i u vaše osećanje rodoljublja i državničke odgovornosti", navodi se u patrijarhovoj poruci.

Patrijarh podseća da nada, ipak, ne umire i da će "kada se raziđu tmasti oblaci, sijati sunce".
"Sutra je u našoj Crkvi nedelja poklonjenja Krstu, a uskoro će praznik Vaskrsenja. Kada su pred nama dva zla, manje zlo je najbolje rešenje. Verujemo u ljubav i pomoć Božju kako nama tako i svim ljudima dobre volje", poručio je patrijarh Irinej.

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir