PETRONIJEVIĆ: Karadžić smatra da je presuda skandalozna!
Foto: Nebojša Mandić

Pravni tim najavio žalbu

PETRONIJEVIĆ: Karadžić smatra da je presuda skandalozna!

Politika -
Radovan Karadžić smatra da je presuda skandalozna, zasnovana na pretpostavkama, posrednim dokazima, indicijama i bez ijednog direktnog dokaza, rekao je advokat Goran Petronijević, član pravnog tima Radovana Karadžića.

Petronijević kaže da je kratko razgovarao sa Karadžićem posle izricanja presude i dodao da će sutra u pritvorskoj jedinici duže razgovarati. On je najavio podnošenje žalbe i napomenuo da se pravosnažna presuda može očekivati tek za godinu i po do dve godine, pošto se radi o veoma obimnom predmetu.

„Teško je reći kada će se desiti pravosnažna presuda. Jedva čekam da pročitam presudu, koja je napisana na više od 2.000 strana i vidim kako je sudsko veće zaključivalo neke činjenice. Teško je očekivati pravosnažnu presudu pre godinu, godinu i po, a možda i dve godine“, rekao je Petronijević.

Proces Karadžiću počeo je u Hagu oktobra 2009, ali je tužilaštvo prvog svedoka pred sudije izvelo tek sredinom aprila 2010.

Prvu optužnicu protiv Karadžića za genocid u Srebrenici, Tribunal je podigao krajem jula 1995. Karadžić je, međutim, ostao na slobodi do 21. jula 2008. kada su ga u Beogradu uhapsile vlasti Srbije.

U Hag je izručen 30. jula te godine, a u prvom pojavljivanju pred sudijom Tribunala odbio je da se izjasni o krivici. Po pravilima suda, u spis je bilo uvedeno da se Karadžić izjasnio da nije kriv.

(N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track