PILOTI LUFTHANZE NASTAVLJAJU ŠTRAJK: Avioni neće leteti do nedelje!
Foto: Printscreen Twitt

ne odustaju od zahteva

PILOTI LUFTHANZE NASTAVLJAJU ŠTRAJK: Avioni neće leteti do nedelje!

Planeta -

BERLIN - Nemačka aviokompanija Lufthanza saopštila je da će sutra otkazati 830 letova u Nemačkoj i Evropi zbog štrajka pilota.Sindikat pilota Lufthanze saopštio je da njegovi članovi planiraju da produže štrajk i na subotu.

Sindikat pilota Kokpit (Cockpit) upozorio je ranije danas će se štrajk odnositi na kratkolinijske letove. Štrajk koji je počeo u sredu, doveo je do otkazivanja ukupno 2.618 letova i pogodio je 315.000 putnika.

Kompanija je navela da će se oko 100.000 putnika koji su rezervisali karte za kratke ili srednje letove sutra naći na udaru štrajkača. Sindikat ukazuje da nije bilo povećanja plata pet godina i da su zaposleni zbog inflacije snosili veliki gubitak kupovne moći, dok je kompanija istovremeno ostvarivala profit.

Zbog toga se traži retroaktivno povećanje plata u proseku za 3,6 odsto godišnje, što je daleko od 2,5 odsto koliko nudi uprava.

Štrajk se ne odnosi na interkontinentalne letove i ne pogadja druge kompanije u grupi Lufthanza odnosno Jurovings (Eurowings), Džermanvings (Germanwings), Svis (Swiss), Ostrijan erlajns (Austrian Airlines), Er Dolomiti (Air Dolomiti) i Brasels erlajns (Brussels Airlines).

Kako navodi agencija AP, sindikat Kokpit najavio je da će štrajk u subotu uticati na interkontinentalne konekcije iz Nemačke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track