Izgradnja nacionalnih kuća

PKS: Srpske kuće i za 250 evra po kvadratu

Društvo

Autor:

Materijal čini oko 70 odsto cene gradnje, a stanogradnja bi mogla dosta da pojeftini ukoliko bi se smanjio porez na promet za repromaterijal na četiri odsto, naveo je Goran Rodić iz PKS

Građevinci, strajk, 8. septembra

BEOGRAD - Izgradnja srpskih nacionalnih kuća za oko 300 evra po kvadratnom metru, o kojoj je govorio ministar građevine Velimir Ilić, može se lako ostvariti. To bi bilo moguće ukoliko se primeni tipska gradnja i ako lokalne samouprave podrže taj projekat, rečeno je Tanjugu u Privrednoj komori Srbije.

Sekretar odbora za građevinarstvo Goran Rodić kaže da je sasvim izvodljivo da se prave vrlo kvalitetne takve kuće ako je reč o projektima tipske gradnje, koji podrazumevaju velike serije proizvodnje potrebnog materijala.

PKS, prema rečima Rodića, podržava Ilićevu akciju projektovanja i gradnje autentičnih srpskih kuća, kao i svaku drugu inicijativu koja će oživeti građevinsku industriju i pomoći građanima da po pristupačim cenama dođu do svog krova nad glavom.

Ministar Ilić je ranije rekao da će se u okviru te akcije građanima i lokalnim samouprava besplatno deliti projekti srpskih kuća. Predviđeno je da učestvuju samo domaći izvođači radova i da se koriste samo domaći građevinski materijali.

Rodić je istakao da bi takve kuće mogle da se grade čak i za 250 evra po stambenom kvadratu u unutrašnjosti Srbije.

"Razne nadoknade lokalnih samouprava - za građevinsko i komunalno uređenje zemljišta, priključke za vodovod, kanalizaciju i elektrodistribuciju, kao i mnoge druge takse, opteretili su cenu stambenog kvadrata u Srbiji“, rekao je Rodić.

On je naveo da materijal čini oko 70 odsto cene gradnje i da bi stanogradnja mogla dosta da pojeftini ukoliko bi se smanjio porez na promet za repromaterijal na četiri odsto, kao što je to nekada bilo.

Ministarstvo građevine i urbanizma je najavilo da će uskoro raspisati javni poziv za gradove i opštine koje žele na određenim lokacijama da grade veći broj takvih kuća, koje bi mogle da postanu turistička atrakcija. U ministarstvu ističu da je ideja zaživela i da su se mnogi uključili u taj posao, poput Srpske akademije nauka i umetnosti.

Ilić je rekao da bi čitave ulice, pa i naselja, mogli da budu izgrađeni pravim srpskim kućama, na kojima su nam nekada zavideli u svetu.

"Sada imamo jedan arhitektonski bućkuriš. Ako se gradovi jave, uradićemo pilot projekte, na primer za gradnju 100 srpskih kuća sa pratećim objektima", naveo je Ilić.

On je napomenuo da su najlepše kuće u Srbiji sagrađene u doba Obrenovića, kao na primer konaci po našim manastirima. Svaki deo zemlje ima svoj stil tradicionalne srpske kuće - šumadijski, moravski, kosovski, sremski...

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (3)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • misko

  misko

  Smanjite cenu zemlje,to je smrt za cenu stana ili kuce.To je Spaniju sahranilo.

  2 Odgovori 

Poslednji komentar

 • Dragan

  Dragan

  Pa kad drzava naplati pdv 20%,kad opali na na porez na sumu novca,ma ti da kupis stan ti mora drzavi da das 40% sume koju izdvojis za stan.Slicno ko za kola,delim ortacki automobil sa drzavom ako ga uvezem iz inostranstva i sad ce meni da mi pricaju kako oni gledaju da pomognu...zivo me zanima mo bi sve tu kupovao na tu semu materijal i kakve se tu ... više mucke otvaraju za to sto pricaju sad ovi prepametni.Ko ce to da iskontrolise?Ma Albanci su u pravu...!

  0 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Prete mojoj deci, ljudima s kojima sam najbliži, i sve to može da se pretvori u nešto mnogo ozbiljnije Bruno Vekarić zamenik tužioca za ratne zločine

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!