15 GODINA NA ČELU RUSIJE: 75 odsto Rusa glasalo bi za Putina da su u nedelju izbori
Foto: AP

Nov rekord

15 GODINA NA ČELU RUSIJE: 75 odsto Rusa glasalo bi za Putina da su u nedelju izbori

Planeta -
Pre pola godine 71 odsto Rusa bilo je spremno da aktuelnom predsedniku Rusije da svoj glas

MOSKVA - Prema rezultatima najnovije ankete Fonda za istraživanje javnog mnjenja (FOM), tri četvrtine Rusa, odnosno 75 odsto glasalo bi za predsednika Vladimira Putina ukoliko bi se izbori za šefa države održali u nedelju.

Na taj način je Putinov izborni rejting dostigao novi rekordni nivo, navodi Itar-Tass i podseća da je pre šest meseci 71 odsto Rusa reklo da je spremno da mu da svoj glas.

Od ostalih političara, prema rezultatima ankete, lider Liberalno-demokratske partije Vladimir Žirinovski mogao bi da računa na četiri odsto glasova, lider komunista Genadij Zjuganov na tri odsto, a po jedan posto lider partije Pravedna Rusija Sergej Mironov i bivši lider Građanske platforme, biznismen Mihail Prohorov.

Jedan odsto ispitanika izabralo bi nekog drugog političara, jedan odsto glasača predalo bi nevažeći listić, a devet odsto je izjavilo da ne bi ni izašli na glasanje.

Anketa je pokazala i da većina od onih koji su spremni da glasaju za Putina (njih 95 odsto) ima pozitivan stav prema Putinu. U anketi je učestvovalo oko 3.000 ljudi iz 204 grada u Rusiji. Mogućnost greške ne prelazi 3,3 odsto.

Putin je prvi predsednički mandat dobio 26. marta 2000. godine pošto je njegov prethodnik Boris Jeljcin neočekivano podneo ostavku u decembru 1999. godine. Naredni predsednički izbori biće održani kroz tri godine - 2018. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track