PLJUŠTALE UVREDE: Hrvati vređali Srbe u Glini, na mestu gde su ustaše napravile pokolj
Foto: Wikipedia

Demokratija?

PLJUŠTALE UVREDE: Hrvati vređali Srbe u Glini, na mestu gde su ustaše napravile pokolj

Planeta -
Srbi su mirno protestovali zato što im gradske vlasti ne daju da služe parastos i pomen na mestu gde je bila crkva u kojoj su ustaše poklale 1.500 Srba, pa crkvu razvalile do temelja

GLINA - U Glini, u Hrvatskoj, verbalno su napadnuti i vređani Srbi, učesnici mirnog protesta organizovanog zbog odluke gradskih vlasti da zabrani služenje parastosa i pomena na mestu gde je 1941. bio pravoslavni hram Rođenja Presvete Bogorodice, u kojem je zverski ubijeno 1.500 Srba.

"Učesnike skupa su verbalno napali i vređali pojedini sugrađani. Čuli su se povici `Cigani`, pominjali su `traktorijadu`, Šešelja i drugo, dok je lokalna policija stajala po strani, ne čineći ništa da atak spreči", navodi se u saopštenju iz Eparhije gornjokarlovačke.

Iz Eparhije ističu i da se verbalni napad dogodio juče, na Međunarodni dan ljudskih prava, koji, kao i u mnogim slučajevima, za Srbe u Hrvatskoj predstavlja "samo još jedan u nizu dana kada su obespravljeni". Ispred Spomen-doma u Glini, u organizaciji Antifašističke lige, okupio se manji broj vernika glinske parohije, a većina njih zbog straha nije došla na skup na kojem je govorio i predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac.

"Posle polučasovnog skupa, učesnici su se mirno razišli, dok su oni koji su izricali uvrede na račun žrtava i prisutnih razvili veliku državnu zastavu i nastavili sa uvredama na račun pravoslavnih Srba", navodi se u saopštenju Eparhije.

Podseća se da su gradske vlasti u Glini 21. oktobra donele odluku o mestu održavanja pomena na teritoriji grada, kojom je Srbima zabranjeno da daju pomene na ovoj lokaciji.

U nekadašnjem hramu, koji je srušen do temelja, ustaše su zverski poklale 1.500 pravoslavnih Srba iz Gline, Topuskog, Vrginmosta i okoline. Komunistička vlast nije dala dozvolu za gradnju hrama na istom mestu, već je parcela oduzeta Crkvi i nacionalizovana, bez naknade, a na njoj je 1967. godine podignut Spomen-dom, koji su 1995. godine gradske vlasti preimenovale u Hrvatski dom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track