(VIDEO) UBIJEN I BAČEN NA ULICU: Pao osnivač zloglasnog meksičkog narko-kartela
Foto: Printscreen Yt

Likvidacija

(VIDEO) UBIJEN I BAČEN NA ULICU: Pao osnivač zloglasnog meksičkog narko-kartela

Planeta -
Tela Karlosa Rozalesa Mendoze (52) i još trojice ljudi pronađena su na autoputu u zapadnom Meksiku.

Forenzičari kažu da su svo četvoro mučeni i upucani na nekom drugom mestu, pa onda bačeni na parking u meksičkoj saveznoj državi Moreliji.

Mendoza je bio čuven po zlu, brutalnosti i nasilju. Bio je među najtraženijim osobama na listi Američke agencije za borbu protiv narkotika (DEA). Veruje se da je trgovinom droge počeo da se bavi 1980-ih godina. Izdigao se i postao cenjen među lokalnim bandama, a odigrao je ključnu ulogu u stvaranju saveza sa kartelima "Zaliv" i "Zete".

Svoju organizaciju, koju je nazvao "Porodica Mičoakan", osnovao j2000. godine, kad je u meksičku saveznu državu Mičoakan preselio svoju bazu. Bili su specifični po tome što su prodavali drogu, ali nisu je koristili. Kartel je tvrdio da štiti siromašne i brani tradcionalne porodične vrednosti.

Mendoza je bio mentor mnogim banditima koji su kasnije postali narko-bosovi sa snažnim organizacijama. Među njima su Servando La Tuta Gomez, Enrike El Kike Plankarte, Nazario Moreno i Dionisio El Tio Loja Plankarte.

Zbog organizacije napada na zatvor maksimalne bezbednosti 2004, kad je sa svojim ljudima oslobodio 25 zatvorenih pripadnika kartela "Zaliv", uhapšen je i osuđen na deset godina zatvora. Na slobodu je izašao 2014. godine, a meksičke snage bezbednosti sumnjale su da ponovo namerava da osnuje kartel.

(Anadolija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track