UŽIVO UKRAJINA Udružuju se Donjeck i Lugansk, glavne bitke narednih dana!
Foto: AP

Građanski rat

UŽIVO UKRAJINA Udružuju se Donjeck i Lugansk, glavne bitke narednih dana!

Planeta -
Zvaničnici DNR kažu da su uspeli da izvuku 100 rudara. U borbama poginulo sedam ukrajinskih vojnika. U Marijupolju se na novinarku obrecnuo američki vojnik u ukrajinskoj uniformi

MOSKVA/DONJECK - Donjeck i Lugansk stvoriće zajednički front protiv ukrajinskih snaga - objavio je predsednik DNR Aleksandar Zaharčenko.

Obišavši Gorlovku, veliki grad koji ukrajinske snage već desetak dana neprekidno granatiraju i raketiraju, Zaharčenko rekao:

„Borbe traju. Pokušavamo da spojimo svoj i front koji drži Luganska Republika. To je neophodno da bismo onemogućili ukrajinske snage da tuku naše gradove i naselja uz linije razdvajanja. Zbog toga moramo i napadati.

Vojni Vladislav Šurigin smatra da je Kijev - odlučivši se za eskalaciju ratnih dejstava - napravio „ozbiljnu grešku u proceni situacije i snage protivnika“.

Šurigin posebno naglašava: „Sve su ovo dobici i hvatanje zaleta za glavne bitke koje će uslediti, po svemu sudeći, u narednih 10-14 dana. A te bitke će odlučiti ishod zimske vojne kampanje.

Oko 500 rudara, koji su jutros ostali živi zatršani u rudniku "Zasjadko" u predgrađu Donjecka pošto je eksplozija granate zatvorila ulaz u okno u kom oni rade, evakuisano je, javlja Raša tudej.

U samoproglašenim narodnim republikama Donjecka i Luganska obnovljene su borbe između ukrajinske vojske i lokalnih snaga samoodbrane, koje, po rečima predsednika DNR Aleksandra Zaharčenka, žele da se ujedine i poravnaju liniju fronta.

16.55 - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da je tvrdnja predsednika Rusije Vladimira Putina da ukrajinska vojska ratuje u sastavu NATO sa ciljem da uruši Rusiju "obična besmislica"."NATO nema legije u Ukrajini, a jedine strane formacije koje se tamo bore su ruske", rekao je Stoltenberg novinarima nakon sastanka Komisije NATO-Ukrajina u Briselu.

Foto: AP
Foto: AP

16.01 - Predsednik Rusije Vladimir Putin optužio je danas ukrajinsku vojsku da je "NATO legija" čciji je glavni geopolitički cilj čuvanje Rusije od širenja."U suštini, to nije vojska, to je strana legija, u ovom slučaju legija NATO, koja naravno nema za cilj odbranu ukrajinskih nacionalnih interesa. Tamo postoje potpuno drugi ciljevi", istakao je Putin, prenela je agencija AFP.

15.05 - Svi rudari koji su jutros ostali zatrpani i bez električne energije u rudniku kraj Donjecka evakuisani su, javlja Raša tudej. Reč je o oko 500 rudara, koji su ostali u oknu pošto je granata pogodila ulaz i zatvorila ga. Prva grupa od oko 100 rudara spasena je ubrzo pošto se nesreća dogodila, a sada su svi izvučeni. Isti izvor navodi da je okno gađala artiljerija ukrajinske armije.

14.48 - Ukrajinska vlada odlučila je da zavede vanredno stanje u Donjeckom i Luganskom regionu, ali je proglasila i uvođenje visoke pripravnosti širom zemlje, izjavio je tamošnji premijer Arsenij Jacenjuk.

http://www.youtube.com/watch?v=xnrYNxhPpeM

13.51 - Ukrajinska novinarka, koja je u Marijupolju prišla vojniku u uniformi ukrajinske vojske i zamolila ga za komentar, zapanjila se kad joj je ovaj na tečnom engleskom s američkim akcentom odgovorio "Dalje od mog lica" (Out of my face).

Snimak je preplavio Tviter i Fejsbuk, a blogeri pitaju "šta rade američki vojnici u Marijupolju".

http://www.youtube.com/watch?v=jW1JdOXdJkU#t=22

13.45 - Zvaničnik Ministarstva odbrane DNR Eduard Basurin kaže da je u trenutku eksplozije u rudniko bilo 510 rudara, ali brzo je spaseno 110. Ostali još čekaju da spasilačke ekipe dođu do njih.

13.37 - Snage samoodbrane Donjecke Narodne Republike pokušavaju da se povežu sa borcima Luganske Narodne Republike i tako poravnaju liniju fronta, izjavio je predsednik samoproglašene DNR Aleksandar Zaharčenko, javlja RIA Novosti.

"U jeku su borbe na celoj teritoriji DNR, trudimo se da se povežemo sa LNR, da tako poravnamo liniju fronta i oslobodimo bar jednu brigadu", izjavio je Zaharčenko.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

13.00 - Rusija je optužila danas Kijev za porast nasilja na jugoistoku Ukrajine i pozvala Zapad da ne podržava takve akcije potezima poput uvođenja novih sankcija protiv Moskve.

"Vidimo pokušaje da se poremeti mirovni proces i ponovne pokušaje kijevskog rukovodstva da riješi problem upotrebom sile i savlada jugoistok. Ti pokušaji ne vode nikuda", rekao je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i dodao da Rusija očekuje od svojih zapadnih partnera da "ne čine ništa što kod vlasti iz Kijeva stvara utisak da njihive akcije automatski imaju podršku Zapada". Lavrov je pozvao Zapad da ne podstiče antirusku histeriju i rekao da bi bilo naivno vjerovati da će proruske snage prihvatiti da ih ukrajinske snage granatiraju, a da na to ne odgovore, javlja RIA Novosti.

12.35 - Sedam ukrajinskih vojnika poginulo je u borbama na istoku Ukrajine, javlja BBC. Britanski servis precizira da je većina vojnika poginula u borbama kod Luganska u poslednja 24 sata.

7 #Ukraine soldiers killed in east of country in last 24 hours, fighting Russian-backed rebelshttp://t.co/YKUGEOqEk0

— BBC News (World) (@BBCWorld) January 26, 2015

12.30 - Žestoke borbe vode se u blizini aerodroma "Sergej Prokofjev" u Donjecku, gde snage samoodbrane pokušavaju da odbiju napad vojske Ukrajine. Cele noći i tokom jutra Donjeckom su odjekivale detonacije artiljerijskih granata, u kojima je više zgrada uništeno ili oštećeno. Stanovnici u nekim delovima grada žale se da i dalje nemaju struju, toplu vodu i grejanje, a dnevne temperature kreću se oko -5.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track