POLJSKA: Nemačka da objasni tu putinizaciju Evrope!
Foto: AP

Diplomate

POLJSKA: Nemačka da objasni tu putinizaciju Evrope!

Planeta -
Šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski zatražio je od nemačkog ambasadora u Varšavi da dođe i objasni najnovije antipoljske izjave nemačkih zvaničnika, saopštio je danas portparol poljskog Ministarstva spoljnih poslova Artur Dmohovski.

Intervenciju šefa poljske diplomatije i takav oblik diplomatskog protesta izazvale su, kako javlja poljski javni TV servis TVP.info, pre svega poslednje kritike zvanične Varšave od strane šefa evropskog parlamenta Martina Šulca.

Šef EP je u intervjuu, koji danas u celini objavljuje nemački list Frankfurter algemajne cajtung, izjavio da nova poljska konzervativna vlada uvodi dirigovanu demokratiju "a la Putin" i da je u Poljskoj na delu opasna putinizacija evropske politike.

Vladimir Putin, Foto: AP
Vladimir Putin, Foto: AP

Poljska diplomatija označila je te reči za antipoljske izjave, a nemački socijalista na čelu EP nije jedini, pošto je u subotu šef poslaničko kluba CDU/CSU u Bundestagu Volker Kauder izjavio da Evropska unija mora da ima hrabrosti da uvede sankcije ako zemlje, kao što to čini po njegovim rečima Poljska, krše temelje evropskih vrednosti.

"Poljska vlada mora da zna da se neke od osnovnih vrednosti u EU ne gaze", rekao je Kauder nemačkim medijima i dodao da bi, ako politički dijalog sa Poljskom ne bude uspešan, Brisel trebalo da uvede Poljskoj ekonomske sankcije.

Kritike i veliku zabrinutost zbog prvih zakona o Ustavnom sudu i javnim medijima koje je kroz parlament progurala zahvaljujući komotnoj većini od novembra vladajuća stranka konzervativne desnice Pravo i pravda izrazili su do sada pored nemačkih zvaničnika i Evropska komisija, OEBS, Savet Evrope, Ujedinjene nacije i međunarodne novinarske organizacije u Evropi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track