MILOŠ ZEMAN OGORČEN Evropskom unijom: Dogovor s Turskom oko izbeglica - bačene pare!
Foto: Ap 21 Okt 2013

Propala stvar

MILOŠ ZEMAN OGORČEN Evropskom unijom: Dogovor s Turskom oko izbeglica - bačene pare!

Planeta -
Predsednik Češke kritikovao je Evropsku uniju zbog dogovora s Turskom oko izbeglica jer su to, kaže, bačene pare pošto ta zemlja ne može da zaustavi izbeglice ukoliko ih ne potrpa u zatvor, što zvanična Anakara neće učiniti.

"Mislim da je češka vlada napravila grešku što se složila da da 30 miliona evra ;Turskoj, zašto što Turska fizički nema mogućnosti da zadrži na svojoj teritoriji ;dva i po miliona migranata. Jedina mogućnost je da ih strpa u zatvor ali to Turska sigurno neće učiniti", kazao je Zeman u intervjuu koji u vikend izdanju objavljuje ;češki dnevnik Pravo.

Zeman je upozorio da nije uopšte neka teška stvar sesti u čamac i prebaciti se na neko od grčkih ostrva.

"Turska nema, ponavljam nema fizičku mogućnost kako da spreči migrante. Zato je davanje para iz češkog ali naravno i iz evropskog budžeta samo bacanje para. Misle da će Turci nekako magično uspeti da ih zadrže. Ali, kao što je rekao Milan Hovanec (češki ministar unutršnjih poslova), ne možemo da ih držimo za nogu", kazao je češki predsednik.

Miloš Zeman upozorio je da će jednog lepog dana Evropska unija morati da stvori efikasnu stražu za zaštitu granica a da je samo pitanje kada će to biti, a što kasnije to gore i skuplje po Evopu.

"Ne mislim samo na troškove za pograničnu stražu. Imam na umu i troškove repatrijacije, što nije nimalo jeftino", kazao je Zeman i dodao da će Evropa morati vazdušni most ;za deportaciju svih onih koji neće dobti azil.

Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track