MERKEL BRANI ATINU: EU ne može da dozvoli da Grčka upadne u haos zbog migranata!
Foto: Reuters

Kancelarka kritikovala i Austriju

MERKEL BRANI ATINU: EU ne može da dozvoli da Grčka upadne u haos zbog migranata!

Planeta -

BERLIN - Evropska unija ne može da dozvoli da Grčka "upadne u haos" zatvarajući evropske granice za izbeglice, izjavila je sinoć nemačka kancelarka Angela Merkel.

"Da li ozbiljno mislite da sve zemlje koje su se prošle godine do kraja borile da zadrže Grčku u evrozoni - a mi smo bili najstrožiji - mogu godinu dana kasnije da dozvole da Grčka upadne u haos?", zapitala je Merkel u televizijskom intervjuu, preneo je AFP.

Ona je kritikovala Austriju i nekoliko drugih balkanskih zemalja što su uvele kontrole na granici i ograničile dnevni ulazak migranata, što je stvorilo "usko grlo" u Grčkoj, s obzirom da izbeglice i dalje čamcima pristižu iz Turske.

"Ono što se dogodilo je tačno ono čega smo se pribojavali - da je zemlja (Grčka) ostavljena sama sa svojim problemima, a to ne možemo dozvoliti", kazala je Merkel u opširnom intervjuu za ARD, posvećenom izbegličkoj krizi. Merkel, koja je često dolazila u sukob sa Aleksisom Ciprasom zbog zahteva da Atina sprovede stroge mere štednje, rekla je da je sada u bliskom kontaktu sa grčkim premijerom oko priliva izbeglica. Nemačka kancelarka je istakla da priliv izbeglica može da se smanji jačanjem spoljnih granica EU, patrolama NATO brodova u Egeju da bi se zaustavili čamci sa izbeglicama iz Turske, i sporazumom EU i Ankare.

"Međutim, mnogi ne veruju u to i kažu 'pa, ko zna da li će to dati rezultate'. Ako se tako prilazi problemu, onda stvarno neće uspeti", ocenila je Merkel. Povodom odluke istočnoevropskih zemalja koje su pojačale kontrolu na granici, Merkel je rekla da je problem u tome što su oni "delovali nezavisno i jednostrano". "Grčka je jednostvno ostavljena po strani. Granica je obezbeđena sa makedonske strane, a da niko nije razgovarao sa Grčkom o tome da li ona želi da obezbedi svoje granice", kazala je Merkel. Merkel je navela da odgovornost Nemačke nije da "reši problem na račun druge zemlje, već zajedno sa drugim zemljama".

"To je ono što smo uradili u evrokrizi i to sad moramo da uradimo i u izbegličkoj krizi", naglasila je nemačka kancelarka. Merkel je navela da je optimista po pitanju rešavanja izbegličke krize i poručila, kako je naveo AFP, neuobičajeno strastveno da je njena "prokleta dužnost i obaveza da učini sve što je moguće za Evropu da bi se pronašao jedinstven put". AFP napominje da je u Grčkoj poraslo ogorčenje nakon što je Beč uveo dnevna ograničenja za tražioce azila, a Makedonija, Srbija, Hrvatska i Slovenija pooštrile uslove za ulazak u zemlju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track