NAUČNICI POTVRDILI: Ovi otisci šaka nisu ljudski (FOTO)
Foto: Profimedia

Misterija pustinjske pećine

NAUČNICI POTVRDILI: Ovi otisci šaka nisu ljudski (FOTO)

Planeta -
Lokalitet je otkriven 2002. godine od strane amatera istraživača, a osim ilustracija životinja i ritualnog plesa, jedan deo pećinskog zida u potpunosti je prekriven otiscima šaka

U egipatskom delu Libijske pustinje, postoji mesto koje se naziva "Pećina zveri" i u njoj se nalazi preko 5.000 pećinskih crteža, piše Newsweek.rs.

Lokalitet je otkriven 2002. godine od strane amatera istraživača, a osim ilustracija životinja i ritualnog plesa, jedan deo pećinskog zida u potpunosti je prekriven otiscima šaka. Slike su nastale pre najmanje 7.000 godina a izrađene su tako što su šake prislanjane na kamen pre nego što se na površinu isprska farba.

Među otiscima se nalazi i 13 manjih za koje su sve do sada arheolozi mislili da predstavljaju otiske male dece. Ipak, najnovije istraživanje pokazalo je da se u stvari radi o otiscima reptila.

Foto: Crteži u egipatskoj pećini Vadi Sura (Pećina zveri), Foto: Profimedia
Foto: Crteži u egipatskoj pećini Vadi Sura (Pećina zveri), Foto: Profimedia

Mek Donald Institut za arheološka istraživanja pri Univerzitetu Kembridž objavio je svoja saznanja do kojih je došao kada je uporedio dimenzije otisaka beba i male dece sa otiscima na zidu. Naime, utvrđeno je da se otisci ne razlikuju samo u veličini već i u proporcijama i obliku.

Na osnovu razmaka između prstiju otkrivno je da se radi o otiscima reptila. Tim istraživača se nakon toga okrenuo proučavanju vrsta gmizavaca koje su živele u Libijskoj pustinji u vreme kada su crteži nastali i na osnovu merenja utvrđeno je da je najverovatniji kandidat pustinjski gušter Varanus griseus.

Foto: Pustinjski gušter Varanus griseus, Foto: Wikipedia
Foto: Pustinjski gušter Varanus griseus, Foto: Wikipedia

Ova vrsta guštera imala je veliki duhovni značaj za drevne saharske narode. Ipak, tim ne želi da prebrzo donosi zaključke.

"Jako je teško za nas naučnike da interpretiramo ove crteže iz prostog razloga što je naša kultura veoma različita od njihove", rekao je Emanuel Onore, vodeći istraživač studije.

(Newsweek.rs)

Pogledajte još na portalu Newsweek.rs.

Čečenski pokeraš: Evo kako Kadirov primorava Putina na nemoguće ustupke

Razotkriveno: Tajni američki plan iz 1920. za invaziju na Kanadu i rat sa Britanijom

Ovo je srpska Firenca: Manastir Visoki Dečani očima Italijanke

Nema povlačenja: Neodlučnost Zapada i Putinova geopolitička igra u Siriji i Ukrajini

Mač sa bezbroj oštrica: Evo šta sprečava Islamsku državu da upotrebi nuklearno i hemijsko oružje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track