NISU BRITANCI JEDINI: U ovoj državi ima najviše evroskeptika
Foto: Reuters Okt 2015

Jedna od osnivača Unije

NISU BRITANCI JEDINI: U ovoj državi ima najviše evroskeptika

Planeta -
Protivevropsko raspoloženje među Francuzima veće je čak i od onog u Velikoj Britaniji koja će uskoro o članstvu u EU odlučivati na referendumu, pokazala je studija francuske agencije za strateška istraživanja i ispitivanje javnog mnjenja Elabe.

Francuzi pokazuju najnegativnije osećaje prema Evropskoj uniji, a odmah uz njih su i Belgijanci, Holanđani i Italijani.Ispitanici su odgovarali na pitanje jesu li za njihovu zemlju veće prednosti ili nedostaci članstva.

Pokazalo se da su najveći evroskeptici Francuzi, jer su oni, za razliku od Britanaca kod kojih se rasprava o vrlinama i nedostacima članstva stalno vodi, kao državljani zemlje koja je među osnivačima Unije od članstva očekivali više.

Takođe, upozoravaju da negativnim stavovima Francuza doprinose i migrantska kriza, otvorenost granica koje se ne kontrolišu i teroristički napadi džihadista koji stvaraju osećaj da je Evropa ranjiva i bez odbrane.

Samo 26 odsto Francuza smatra da je korist od članstva veća od nedostataka, a isti postotak je zabeležen u Italiji. a Evroskepticizam je pojačan i velikom nezaposlenošću.

Sa druge strane, prema ispitivanju Elabea čak 54 procenata Španaca, koji su prema EU najpozitivnije orijentisani, smatra da su prednosti članstva njihove zemlje u EU veće od nedostataka, što je bolji rezultat nego što je zabeležen u Nemačkoj za koju se misli da joj članstvo u EU koristi možda najviše.

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track