ZAŠTO JE PUTIN ZAPADU KRIV ZA SVE: Nemački novinar o zloj imperiji i dobronamernicima
Foto: Ap 23 Dec 2012

Opsednuti

ZAŠTO JE PUTIN ZAPADU KRIV ZA SVE: Nemački novinar o zloj imperiji i dobronamernicima

Planeta -

Nemački novinar Hubert Zajpel poklonio je nedavno ruskom predsedniku Vladimiru Putinu knjigu koju je o njemu napisao. Zajpel je objasnio je da je knjigu o ruskom lideru odlučio da napiše zbog fenomena na koji je tražio odgovor: Kako to da je Zapadu Putin uvek za sve kriv?

U svojoj knjizi Zajpel pokušava da nemačkim čitaocima prenese prave misli i namere ruskog predsednika, prenosi Sputnjik

- Tokom nekoliko godina slika Putina na Zapadu postala je ogromna projekcija zla: bez obzira kakve loše stvari se dešavaju u Rusiji — krivica je padala na Vladimira Putina. Ne znam nijednog drugog političara širom sveta koji bi mogao da postane takva projekcija - rekao je autor knjige, a onda je dodao:

"Treba da se udaljimo od ovakve slike i pratimo centralni problem — interese. Na kraju krajeva, postoje različiti i veoma specifični interesi iza svega."

Prema ovom autoru, negativna slika ruskog lidera na Zapadu mogla je da nastane zbog činjenice da je razvoj Rusije krenuo u pravcu u kojem Zapad nije očekivao.

Foto: AP
Foto: AP

Zapad se dugo bavio političkim modelom koji podrazumeva podelu na dobro i loše, crno i belo, "sa nama ili protiv nas" i Zapadnim zemljama je teško da prihvate da neke države idu drugačijim putem.

Zapad se često ponaša kao katolička crkva u 19. veku, koja je verovala da ceo svet mora da se pokori njenim idejama. Barem dok njeni misionari nisu naišli na takav "granit" kakav je Rusija - zaključuje autor.

Knjiga obrađuje temu odnosa Vladimira Putina i nemačke kancelarke Angele Merkel, Rusije i Zapadne geopolitike, američkim pretenzijama na svetsku dominaciju, sukob u Siriji, sukob u Donbasu, obaranje malezijskog aviona 2014. u istočnoj Ukrajini i drugo.

Knjiga duga 300 strana počinje predgovorom "Zla imperija i dobronamernici", a završava epilogom nazvanim "Hladni mir"

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track