(UZNEMIRUJUĆE) KRVAVA MANIFESTACIJA: Počeo tradicionalni pokolj kitova na Farskim ostrvima
Foto: Youtube/Printscreen

Lov

(UZNEMIRUJUĆE) KRVAVA MANIFESTACIJA: Počeo tradicionalni pokolj kitova na Farskim ostrvima

Planeta -

Klanje kitova pilota tradicionalni je događaj na Farskim ostrvima.

Ove godine počeo je 6. jula, a do sada je ubijeno između 30 i 50 kitova. Po završetku lova ovaj broj biće nekoliko puta veći.I dok stanovnici Farskih ostrva ‘grindadráp’ (‘tradicionalni lov kitova’ na farskom jeziku) smatraju važnim delom farske tradicije i lokalne kulture, predstavnici različitih udruženja za zaštitu životinja navode da je reč o gnusnom činu.

“Upravo ovakve monstruoznosti farske i danske vlasti pokušavaju da prikriju zabranom prilaska organizaciji ‘Morski pastir’ farskom arhipelagu. I upravo je to razlog zašto i dalje istrajavamo u borbi za okončanje ove krvave i brutalne prakse”, rekao je autor kampanje Girt Vons.

Danske vlasti otežale su ove godine aktivistima pristup uvođenjem viza.

Pal Nolso, predstavnik guvernera Farskih ostrva, rekao je da su akcije pripadnika udruženja za zaštitu životinja ‘ilegalne i potencijalno opasne’. On je takođe optužio aktiviste za iznošenje neistinitih informacija.

“Lov na kitove pilote sastavni je deo života lokalnog stanovništva, a meso ovih životnja veoma se ceni. Lov se sprovodi u skladu sa međunarodnim zakonom i svetski priznatim principima održivog razvoja”, rekao je Nolso.

(Ibt times)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track