ISLAMISTI GUBE KALIFAT, PA MENJAJU TAKTIKU: Već smo preduzeli sve što je potrebno
Foto: Youtube/Printscreen

Zavladali panika i očaj

ISLAMISTI GUBE KALIFAT, PA MENJAJU TAKTIKU: Već smo preduzeli sve što je potrebno

Planeta -

U senci svojih terorističkih napada širom sveta, Islamska država tiho priprema sledbenike za mogući slom i gubitak kalifata koji je pompezno proglasila pre dve godine.

Vođe Islamske države sve češće u javnim obraćanjima priznaju gubitke na bojištu, pripremajući se za gubitke svojih preostalih utvrđenja u Iraku i Siriji, piše Vašington post.

Američki stručnjaci za terorizam smatraju da su nedavni napadi s mnogo žrtava u Istanbulu i Bagdadu zapravo bili odgovor na poraze koje je Islamska država doživela u Iraku i Siriji.Isti analitičari procenjuju da će se takvi napadi nastaviti, čak i pojačati, dok se istovremeno teroristička organizacija bude transformisala iz kvazidržave s kakvom-takvom teritorijom koju je kontrolisala ka razgranatoj terorističkoj mreži čije će ćelije u tajnosti delovati na najmanje tri kontinenta.

Islamska država je prisiljena na promenu strategije.“Dok se napadaju naše strukture u Iraku i Siriji, odlučili smo da proširimo i prebacimo naše zapovedne, medijske i ekonomske strukture u druge zemlje”, kazao je nedavno jedan visoki operativac Islamske države u intervjuu s nekolicinom zapadnih novinara koji je dao pod uslovom da mu ne bude objavljeno ime.

Kazao je i da postoji veliki interes ljudi u mnogim zemljama koji žele da se pridruže IS-u, ali poručeno im je da radije ostanu gde jesu i čekaju priliku. Da su u Islamskoj državi zavladali panika i očaj govore i sve češća naređenja o uništavanju televizijskih uređaja i satelitskih antena kako bi se ljudima onemogućio dotok spoljnih vesti.Čak i nedeljnik al-Nabe koji na arapskom izlazi u Islamskoj državi, piše o sumornoj budućnosti kalifata i mogućem gubitku teritorija.“Ako (neprijatelji) žele ostvariti istinsku pobedu, moraće još dugo da čekaju: sve dok čitava generacija muslimana koji su bili svedoci uspostavljanja Islamske države i povratka kalifata ne nestane”, piše u tom nedeljniku.

Ilustracija, Foto: Profimedia
Ilustracija, Foto: Profimedia

"Oni ne žele da izgube teritorije", kaže Kol Bunzel sa Odeljenja za bliskoistočne studije u Prinstonu. “Ipak, pokušavaju da uvere ljude da njihova grupa ima dugu istoriju i da će uprkos svemu opstati”, dodaje.“Smrtonosni napadi u Istanbulu i Bagdadu verovatno su deo istog pokušaja da sledbenici umire i dokaže da je IS još uvek snažna”, kaže Vil Mekants, autor jedne od najboljih knjiga o islamskoj državi “ISIS Apokalipsa”.

Pomenuti neimenovani operativac ISIL-a koji je dao intervju zapadnim novinarima kaže kako je svejedno hoće li sedište Islmaske države ostati u Raki ili biti premešteno negde u Severnu Afriku ili na neko treće mesto.“Poruka svim članicama koalicije protiv nas je da vam to nećemo zaboraviti. Doći ćemo u vaše zemlje i zadati vam strašan udarac, na ovaj ili onaj način”, poručio je.

Evropski obaveštajni stručnjaci strahuju da je nova faza Islamske države već u toku. “Sada će svoje delovanje proširiti i usmeriti na druge taktike i početi da izvode mnogo opasnije operacije u velikim gradovima. Oni su već preduzeli sledeći korak”, kažu evropski obaveštajni zvaničnici.

(Net.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track