(VIDEO) PAPA STIGAO U AUŠVIC: Molitva u tišini za više od milion stradalih!
Foto: Rojters

Poljska

(VIDEO) PAPA STIGAO U AUŠVIC: Molitva u tišini za više od milion stradalih!

Planeta -

Papa Franja je danas započeo posetu Aušvicu, bivšem nacističkom koncentracionom logoru, i postao treći poglavar rimokatoličke crkve koji je posetio to mesto gde je ubijeno više od milion ljudi, većinom Jevreja.

Papa je prošao kroz kapiju Aušvica sa natpisom "Rad oslobađa", a potom se pognute glave pomolio na mestu egzekucija.

Pomolio se i u tamnoj podzemnoj zatvorskoj ćeliji gde je pogubljen katolički svetac, poljski sveštenik, Maksimilijan Kolbe koji je žrtvovao svoj život da bi spasao život drugog čoveka, navodi AP.

Kasnije se ispred "zida smrti", sastao sa nekoliko preživelih bivših zatočenika tog nacističkog logora smrti. Zastao je ispred svakog, rukovao se i poljubio ih u oba obraza. Jedna od žena poljubila je papu u ruku.

Papa je sa njima razmenio nekoliko reči, ali, kako navodi AP, nije bilo moguće čuti o čemu su razgovarali.

Potom je zapalio veliku belu sveću i postavio je na "zid smrti".

Agencija AP napominje da su Aušvic prethodno posetili Jovan Pavle Drugi, koji je bio Poljak, kao i Benedikt XVI, koji je bio Nemac, dodajući da je papa Franja Argentinac.

Papa Franja boravi u poseti Poljskoj povodom okupljanja katolicke omladine.

On je juče u Krakovu pozvao mlade da prihvate migrante i izbeglice, što je u suprotnosti sa poljskom vladom koja se tome protivi, naveo je Rojters.

"Milosrdno srce može da bude utočište onima koji nemaju dom ili su ga izgubilii i može sagraditi dom za one koji su bili prisiljeni da emigriraju. Milosrdno srce se otvara se da bi prihvatilo izbeglice i migrante", poručio je papa pred više od 600.000 mladih okupljenih na Svetskom danu mladih.

Svetski dan mladih traje šest dana i prozvan je "katoličkim Vudstokom".

(Tanjug/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track