(VIDEO) PRVI PUT NA INTERNETU: Dron snimio zlatnu bazu sajentologa, evo šta sve ovde kriju!
Foto: Youtube/Printscreen

Skrivano od javnosti

(VIDEO) PRVI PUT NA INTERNETU: Dron snimio zlatnu bazu sajentologa, evo šta sve ovde kriju!

Planeta -

Neverovatan snimak velike “Zlatne baze” Sajentološke crkve prvi put se pojavio na internetu.

Ova baza u Kaliforniji predstavlja međunarodni upravni centar Crkve koji je brižljivo skrivan od očiju javnosti. Snimio ju je Toni Ortega, novinar koji prati priče o sajentolozima još od 1995. i to uz pomoć 4K kamere montirane na dron.

Snimak je analizirao Tom Devoht, čovek koji je nekoliko godina radio u bazi. On je ispričao za Ortegin sajt da je najvažnije mesto u ovom kompleksu takozvana Zgrada 50. U njoj se nalazi Religiozni tehnološki centar i kancelarija lidera Dejvida Miskevidža.

Devoht je rekao da se u blizini Zgrade 50, čija je izgradnja koštala gotovo 47 miliona dolara, nalazi garaža sa Miskevidžovim automobilima i da je okružena retkim drvećem od kojeg svako košta najmanje 10.000 dolara. Kompleks ima i sopstvenu elektranu koja snabdeva strujom sve zgrade.

Foto: Youtube/Printscreen
Foto: Youtube/Printscreen

Devoht je otkrio zanimljivu informaciju o novim stambenim zgradama kompleksa koje naziva “privescima”. On je ispričao da je ekskomuniciran iz crkve zato što je odbio da završi njihovu gradnju, jer je navodno saznao da Miskevidž u njima planira da zaključava neposlušne članove crkve.

U blizini stambenih zgrada je posebna teretana koju koriste samo Miskevidž i Tom Kruz.

Druga značajna građevina u kompleksu je Boni vju, koja je dobila ime po starom imanju koje se tu nalazilo pre nego što ga je crkva kupila. L. Ron Habard želeo je da živi na tom imanju, ali je Miskevidž srušio staru kuću i sagradio novu i veću.

Devoht je ispričao da je to mesto praktično muzej Habardovog života. Ona je okružena manjim zgradama koje koriste članovi, kao što je Tom Kruz.

On tvrdi da se na imanju nalaze dve zgrade sa belim krovovima u kojima je Miskevidž držao 80 ljudi u zatvoru, nekoliko godina.

Naposletku, snimak prikazuje Zvezdu Kalifornije, zgradu napravljenu nasuprot auto-puta, koja je trebalo da liči na veliki jedrenjak.

(Dejli mejl)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track