NE, NIJE LONDON: Ovo je najkišovitije mesto na svetu
Foto: Youtube/Printscreen

Uvek tmurno vreme

NE, NIJE LONDON: Ovo je najkišovitije mesto na svetu

Planeta -

Verovali ili ne, na svetu postoji jedno mesto koje je prema svim statistikama najkišovitije na svetu.

Ne, ovaj članak nije posvećen Londonu, već Mavsinramu koji se nalazi u Indiji, 16 kilometara udaljen od Čerapundžeja.

Od davne 1851. godine Svetska meteorološka organizacija vodi evidenciju padavina, i od te godine mesto s najviše padavina na Zemlji je upravo Mavsinram u Indijskoj regiji Megalaja.

Prosečna godišnja količina padavina u ovom suptropskom kraju iznosi 11.872 mm, dakle, skoro 12 metara! To mesto drži i svetski rekord u najvećoj 12-mesečnoj količini kiše koja iznosi čak 26.470 mm, koliko je palo od avgusta 1860. godine do jula 1871. godine.

Foto: Youtube/Printscreen
Foto: Youtube/Printscreen

Prema statistici, najviše padavina bilo je 1985. godine kada je palo neverovatnih 23.818 mm kiše, dok je za razliku od nje, najsušnija bila 1980. godina s "tek" 6.195 mm padavina. Često se ovaj kraj za titulu bori s kolumbijskim mestima Ljoro i Lopez del Mikej, ali uglavnom odnosi pobedu.

Ako se pak pitate koje mesto je najsušnije na svetu, prema Svetskoj meteorološkoj organizaciji to je Arika u Čileu, s godišnjim prosekom padavina od svega 0,76 mm.

Pitanje je samo koliko dugo će ove države držati prva mesta na lestvici najkišovitijih i najsušnijih država na svetu, jer kako i sami možete primetiti, klima se menja iz godine u godinu i samo je pitanje vremena kada će doći do većih promena.

(FOTO) Nemoguće pročitati: Ovo je mesto sa najdužim imenom na svetu

(FOTO, VIDEO) NAJČUDNIJI GRAD NA SVETU: Ovde ljudi rade 7 dana u nedelji, ali su ipak srećni!

(Punkufer)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track