KANAĐANIN SRUŠIO MIT O OVOJ ZEMLJI: Mislite da smo mi čudesna država? Nismo to nikada bili!
Foto: Printscreen Facebook

Mišljenje

KANAĐANIN SRUŠIO MIT O OVOJ ZEMLJI: Mislite da smo mi čudesna država? Nismo to nikada bili!

Planeta -

Kanađanin Džesi Braun napisao je autorski tekst u kom je opisao sve probleme Kanade koje je uočio tokom života u ovoj zemlji, ali i na koji način građani ove države to posmatraju.

Zamislite Kanadu! Da li vam na pamet pala čudesna zemlja dobrih manira i veličanstvenih losova? Evoluirana Amerika? Tamo gde će se Amerikanci preseliti ako Tramp pobedi?

To je naš brend: ne-Amerika. Dobri momci. Dosadni, ljubazni i bezopasni.Ali to je sr.nje.

Nismo ta zemlja, nismo nikad ni bili, piše Džesi Braun za Gardijan.

Osnivač Kanade bio je alkoholičar. Kampanje je sprovodio toliko pijan da je jednom povratio na pozornici.Razlog zašto Kraljevska kanadska konjička policija koristi konje je taj što je u 1930-ima bilo lakše gaziti demonstrante.

Ovih dana Kanada je drugi najveći izvoznik oružja na Bliski istok. Naša naftna polja u Alberti proizvedu više CO2 nego cela Kalifornija. Naši špijuni mogu da primenjuju mučenje.

Malo toga je poznato jer delimo granicu sa SAD-om. Kad vam je prvi komšija slavni milijarder koji je željan pažnje, možete se izvući sa dosta toga. Naš imidž pokriva dosta prljavštine.

Prošle godine su se Kanađani skoro pomirili sa vlastitim lažima, nakon decenija desne vlade i njenih nazadnih ideja. Tokom izbora 2015. godine sve je bilo na tapeti. Kanada je mogla da odraste i razvije nacionalni identitet baziran na onom što radimo i jesmo, a ne na onome što nismo.

Umesto toga izabrali smo Džastina Trudoa, dečka sa društvenih mreža. On je politički ekvivalent videa s psićem na Jutjubu. Nakon gomile loših vesti, uz njega se možete opustiti.

Svake nedelje podeli nešto što skuplja lajkove na društvenim mrežama, kao što je maženje pandi, grljenje izbeglica ili slučajna fotka u toplesu. Dva puta.

Trudo je skretanje pažnje, i to opasno. Kanađane je više briga šta o njima misle Amerikanci nego šta se događa kada je u pitanju njihova vlastita politika.

Godinu dana od izbora, a još uvek prodajemo oružje Saudijskoj Arabiji, još uvek režemo budžet zdravstva za 36 milijardi dolara, baziramo privredu na izvlačenju fosilnih goriva i gazimo prava domorodačkog stanovništva.Kanadin trenutak bi već prošao da se ne održavaju američki izbori. Štampa upoređuje Trampa i Trudoa - Kanadom upravlja Diznijev princ, a Amerika razmišlja o ovom tipu? Svaka pretnja selidbom u Kanadu je u štampi propraćena sa velikim zanimanjem.

Prošle nedelje je oglašivačka kuća objavila video na Jutjubu u kom nekolicina Kanađana uverava svoje izmučene komšije da uprkos znate-već-kome još uvek mislimo da je Amerika super! Pasivno agresivno, naravno, poručujemo da smo mi još uvek bar malo bolji.

Ali nismo. I zbog toga mi je žao, zaključuje Braun.

(Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track